čtvrtek 28. května 2015

Přečteno a nepřečteno

Přečetla jsem knihu od autorky, kterou jsem donedávna neznala. Knihu jsem si půjčila, protože mě zaujal obal a název :-)
 
 
 
Marina Lewycká - Vilný stařec a hamižné ženy
Ten, kdo překládal název knihy měl velkou fantazii, protože v originále se kniha jmenuje A short history of tractors in Ukrainian.
 
Nadě jednoho dne zavolá její otec Nikolaj a oznámí jí, že se bude ženit. Otci je 84 let a dva roky je vdovcem. Jeho snoubenka Valentýna má 36 let a dospívajícího syna. Oba jsou z Ukrajiny a sňatkem s angličanem získají vízum. Ačkoli jsou Naďa i její sestra Věra proti svatbě, otec neposlouchá, ožení se, začne vést s Valentýnou domácnost a začne mu peklo. Valentyna se chová ke svému manželovi ošklivě, týrá ho a utrácí jeho peníze.
Sestry začnou zařizovat otci rozvod a na scéně se objeví bývalý ukrajinský manžel Valentyny. Chce ji zpátky. Valentyna všechny překvapí svým těhotenstvím. Zkrátka napínavá kniha od začátku až do konce.
 
Na knize se mi líbí, že má ještě jednu dějovou linii a to jsou osudy všech hlavních hrdinů. Rodiče a starší sestra Věra se narodili na Ukrajině a přežili Stalinův režim, hladomor i Druhou světovou válku. Na jejím konci byli všichni včetně pětileté Věry v pracovním táboře (což je vlastně osud autorky knihy). Po válce se rodina dostala do Anglie, usadila se zde a narodila se mladší sestra Naďa.
 
Znáte tuto autorku nebo jste jako já do doby před dvěma týdny?
 
 
 
 
Druhou knihu jsem vůbec nedokázala dočíst. Už dlouho mě něco tak moc nezaujalo. Kupodivu se jedná o dílo slavného autora.
 
C.D. Payne - Americké krásky
Přečetla jsem asi sto stran. Děj byl celou dobu chaotický, příliš mnoho postav, nic moc příběh. Dočetla jsem se o dvojčatech žijících v USA v rozvedené rodině. Otec si s novou rodinu buduje politickou kariéru a dvojčata - dcery se s tím vyrovnávají.
Nápad na knihu nezní špatně, ale tak nějak mu schází čtivost a spád.
 
 

Krásný večer. A příště dáme zase něco z kosmetického soudku.
 

3 komentáře:

  1. O neee, zase další várka super recenzí a já ještě ani nedocetla svoje francouzsky, natož abych napsala na blog... :( Kde beres tolik času? :) Jinak ty knížky o francouzskach čtu od dvou autorek Mireille Guiliano a Jamie Cat Callan. Obě jsou super, ale je to spíše taková filozofie životního stylu ve Francii podané zábavnou formou. Myslím že obě autorky stojí za to a nechci porovnávat, která je lepší, protože každá ti něco dá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hi hi s tím časem to je vtipné. Přijde mi, že na čtení mám hrozně málo času, spíše umím hodně rychle číst :-)
    Díky za odpověd odhledně francouzek. Snad jejich knížky seženu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, tak to teda asi čtu jako šnek.. :D Jo, určitě jejich knížky seženeš, jsou to docela ještě skoro novinky :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.