středa 23. března 2016

Vesnice nebo město?

Ahoj,
vítám vás u dnešního článku, který je úvahou o tom, kde je nejlepší bydlet.

Vesnice

Vyrůstala jsem na vesnici o 400 domech, na kterou jsem si během puberty a dospívání utvořila tento názor:
  • jsem odříznutá od světa. Pokud chci jít na nákup čehokoli kromě základních potravin, potřebuju se dostat do města a jsem odkázaná na jízdní řád. Večer a o víkendu to je silně omezující. Další možnost je auto, které má to úskalí, že pokud jedete na diskotéku nebo večeři, vždycky někdo musí abstinovat. Totéž platí, pokud chci jít do kina, divadla, lékárny, školy nebo do práce, na úřad, do zdravé výživy, za sportem nebo se prostě jen s někým setkat

  • lidé si vidí navzájem do talíře. Stačí jít pěšky na návštěvu k tetě a hned půlka vesnice ví a probírá, co jste měla na sobě, kam asi jdete, co jste dělala včera, co z vás asi vyroste a co jste vůbec zač. Žádná anonymita a soukromí
  • jakmile vystrčíte nos z domu, potkáte polovinu svých příbuzných a známých (někdo to může vidět jako výhodu), kteří chtějí většinou prohodit pár slov. Skvělé pro společenské lidi, špatné pro introverty a pro ty, kteří právě nemají chuť si povídat. Pokud se vám do společenské konverzace nechce, pravděpodobně se dočkáte pomluv, jakože na co si to hrajete a děláte ze sebe bůhvíco atd.

Velké město

Po maturitě jsem začala žít ve vysněných velkých městech. Utvořila jsem si tento názor:
  • je super a skvělé, jak je dostupné všechno, nač si vzpomenete a ještě něco navíc. Věci, které vás dřív ani nenapadly máte na dosah ruky a nejste omezeni dopravou. Např v Brně se všude dostanete v každou denní i noční hodinu.

  • Anonymita - když vstanete levou nohou, můžete jít ven nenalíčená a ve vytahaném oblečení a každému je to úplně jedno.
  • Na druhou stranu je ve městě velký hluk z dopravy a věčně projíždějících houkajících sanitek. Máte sice možnost se všude dostat, ale cestování vám najednou ukrojí spoustu času. Zatímco na vesnici si všude dojdete pěšky do deseti minut, ve městě jedete MHD a pak ještě kousek pěšky, takže půlhodina je najednou krátká doba.
  • Další nevýhoda města je, že věčně hledáte místo k zaparkování

Menší město

V poslední době jsem hodně zvažovala všechna pro a proti a dospěla ke kompromisu, kterým je menší město (okolo 30 000 obyvatel). To je ráj, protože:
  • najdete tu rozmanité a vybavené obchody, kino, divadlo, školy a často i práci

  • jezdí tu MHD, ale na většinu míst dojdete pěšky
  • občas někoho potkáte, ale neznáte všechny
  • oceníte ticho, protože tu není tak hustý provoz
  • do města ani do přírody to není daleko

Jelikož jsem člověk, který má rád změnu, je pro mě ideální všechny tři varianty pravidelně střídat. Naštěstí mám možnost trávit čas na vesnici, v menším i větším městě a užívat si tak všechny výhody.

A kde byste nejraději žili vy?

15 komentářů:

  1. Ahoj Ani :), já bydlím původně ve městě, který má okolo 4000 obyvatel i s malinkýma vesnicema okolo. A teda nechtěla bych tam bydlet i takhle pořád. Když jsem už skoro 4.rokem na VŠ na bytě ve větším městě, kde je 90 000 obyvatel, mám zde všechno, jsou tady ty možnosti pro mě větší a záživnější, tak mi vyhovuje spíše tohle bydlení. A jsem spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Veru, také bych dala přednost městu s 90000 obyv. než se 4000. Pokud je ve větším městě navíc VŠ, je to ideální.

      Vymazat
  2. Tak to máme úplne ale úplne rovnako! tiež som z dediny, to že tú nemám skoro žiadne priateľstvá, nakoľko som chodila do školky, školy do mesta, ..vo mne len posilňuje to že tu neni prečo byť, 3 roky som bývala 5 min od centra jedného mesta, a to bolo úžasné, všetko po ruke, bola som spokojná, až na tie sanitky a veľké otrasné sídlisko, a teraz sa sťahujem do mesta síce tiež, ale do takej časti mimo centra, a je tam relatívny klud, do mesta tak 20 min peši, ale celkom mi to vyhovuje, v podstate mám všetko po ruke... máme to podobne, takže úplne ti rozumiem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci. Jsem moc ráda, že mě chápeš a že to máme podobně. Myslím si, že ten kdo vyroste na dědině ji pak buď celý život miluje nebo nesnáší.

      Vymazat
  3. Já jsem vyrůstala na malé vesnici, dalo by se říct, kde lišky dávaly dobrou noc. Špatná dostupnost služeb, člověk je odkázán v lepším případě na auto, v horším na jízdní řád, drby, v podstatě nulové soukromí, protože se o všech vidělo všechno. Pak jsem se přestěhovala do velkého města, kde je všechno na dosah ruky, kde to žije, na druhou stranu všudypřítomný hluk a smog..ani jedno mi k srdci nepřirostlo a svoji budoucnost vidím právě na maloměstě, tak snad se poštěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju ti, aby se poštěstilo. Na smog jsem úplně zapomněla, ale samozřejmě je to jedno z negativ velkého města. Vždycky vidím tu černotu když myju balkon a říkám si, že tohle i dýcháme.

      Vymazat
  4. Já už od mala žiju na vesnici. Když jsem byla puberťačka, tak mi v hlavě hodně přeskočilo, byla jsem naivní a možná i taky namyšlená a vždy jsem tvrdila, že se jednou odstěhuju do Prahy a budu bydlet na Václaváku nebo v Pařížský. :D:D :D Teď když si na to vzpomenu tak bych si nejradši zakřičela fuj :D. Já už bych teda neměnila ani náhodou a do města by mě jen tak někdo nedostal. nedokážu si představit bydlení v ruchu a bez zahrady. přijde mi, že se lidi v paneláku musí neskutečně nudit, hlavně v létě.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou zahradou v létě máš pravdu. Naštěstí vždycky prchneme k babičce. jak říkám, je nejlepší to střídat :-)

      Vymazat
  5. Hezké zamyšlení nad takovouto věcí. Já bydlím na vesnici. Upřímně je to přesně jak popisuješ. Mám ráda přírodu, ocením vesnický klid od dopravy, velký rodinný dům, spousta místa, zahrada ale ta omezenost ve všem ostatním mi vadí a proto bych ocenila nejraději žít někde na okraji většího města.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom stejně. Ráda se z vesnice vracím do města, ale někdy také z města na vesnici :-)

      Vymazat
  6. Všetko má svoje pre a proti. :) Bývam na dedine a páči sa mi to, je to taký kľud a tá príroda má svoje čaro :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blízkost přírody je plus vesnice. Pro mě to ale není tolik důležité, spíš taky ocením ten klid

      Vymazat
  7. Já osobně ráda žiju v menším městě, a to konkrétně v Kroměříži. Je to krásné historické město s památkami, ale i dostatkem služeb. Obchodů je tu taky tak akorát, pár supermarketů s několika přidruženými obchody s oblečením a obuví. Mé oblíbené drogerky Teta a DM jsou tu také slušně zastoupeny - Teta 3x a DM 2x. Pokud zatoužím po "lepších" nákupech, stačí sednout do auta a za chvíli jsem ve Zlíně nebo v Brně. Jednou za čas se dostanu do Prahy, ale 2-3 dny tam mi bohatě stačí na hodně dlouho a už se těším na návrat domů :)

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jsi můj člověk. Město o velikosti Kroměříže je ideální.

      Vymazat
  8. Já jsem žila 19 let v Praze, sice na kraji Prahy ale pořád to bylo hlavní město a autobusy tam jezdily relativně často. Teď bydlím v Trnavě a busy tu jezdí jednou za hodinu, a to ještě ne každou :D. Jsem z Prahy trošku rozmazlená, co se týče tohohle, ale je tu větší klid, já mám celkově radši menší města nebo vesnice :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.