pátek 11. března 2016

Aňa Geislerová P.S. (knižní recenze)

Ještě nikdy jsem neudělala tolik fotek jediné knihy. Většina mojí knihovny je v elektronické podobě a jsem moc ráda, že právě tuto knihu mám v papírové verzi. Je totiž nádherná a mimo stravu pro duši je i pastvou pro oči.

Kniha P.S. se dotkla mého srdce i mé duše. Kdyby bylo možné psát knihy na míru, P.S. by byla sepsaná pro mě. Nalezla jsem v ní nevyslovená slova a myšlenky svého nitra, příběhy mého života i snů.



P.S. je napsaná jako soubor krátkých povídek, které se sdružují do jednotlivých let. Osobně se mi nejvíc líbí první dva roky a pak ten poslední. Ale to ostatní vůbec není špatné. Autorka nám svým milým osobitým a pravdivým stylem vypráví o svém životě. Dozvíme se o jejím dětství, rodičích, prarodičích, sourozencích, láskách, milencích, přátelích, jídle a dětech. Poselství knihy bych shrnula takto:

Užívejme život divoce, nelogicky, vychutnávejme vše, co nám nabízí, milujme své blízké celým srdcem a hlavně nepodlehněme konzumu. Nenechme se uniformovat a žít podle toho, co nám říkají reklamy, časopisy a vizážisté. Život je krátký a je pro každého jen jeden. A hlavně v něm neexistují zkoušky. Jede se rovnou naostro!

První kniha v mém životě, která má svou vlastní nádherně ilustrovanou záložku.
Malá ukázka z úvodu:
Jsem zamilovaná. Miluju svůj život. Je plný chyb, je plný vzratů, plný koření a barev, ale je opravdu plný. Naplňující a stravující a někdy je ho těžko žít, ale je můj a jiný nechci. Mám víru. 
....
Nikdo nám neslibuje, že život bude snadný, ale přesto to od něj očekáváme. Já tuhle představu odkládám a beru den po dni tak, jak to přichází. Ve vlnách radosti, smutku, únavy nebo naděje. Tohle je můj život a já s ním chci být až do konce. Navždy...
Nádherné ilustrace Lely Geislerové

Kniha má zelenou gumovou pásku, která slouží jako záložka nebo s ní sepnete celou knihu, aby vám nevypadla papírová záložka.

Ještě jedna malá ukázka z kapitoly Sny o hadech:
... Moc krátký na to, abychom uvěřili, že láska znamená potkat kluka, mít svatbu, byt a dvě děti. Spokojit se s tím, že budeme nosit kapsáče, mikinu a bundu a nakupovat výhodně... Kdo by se obtěžoval s hledáním vlastních snů, když můžeme všichni snít o jedné kabelce, o jednom autě a vleklém, dlouhém, neuspokojivém životě...

Na konci knihy je několik ilustrovaných listů pro poznámky čtenáře.

Ačkoli je teprve začátek března, troufám si říct, že P.S. je nejlepší kniha tohoto roku. Uvidíme, co řeknu o Vánocích :-)

P.S. Ani ve svém nejbouřlivějším životním období jsem neholdovala alkoholu tolik jako Aňa. Obdivuju její odvahu to veřejně přiznat.

13 komentářů:

  1. Tak to vyzerá naozaj super :) Veľmi sa mi páčia tie kresby :)

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s extra mega GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to snad nejkrásněji ilustrovaná kniha pro dospělé, jakou jsem viděla

      Vymazat
  2. Tuhle knížku mám v plánu si pořídit. Nedávno byla Aňa i se sestrou, která knihu ilustrovala, v Show Jana Krause, a byly holky úplně super. O knížce se tam docela hodně mluvilo a už tehdy jsem si řekla, že ji koupím. No a ty jsi mě v tom utvrdila :)

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My nemáme televizi, takže jsem se o knížce dozvěděla od knižních blogerek a jsem za to moc ráda. Přesto, že jsem ji minulý týden dočetla, už si v ní listuju a pročítám znova :-)

      Vymazat
  3. Úžas, minulý týden jsme si tuhle knížku prohlíželi na gymplu a hodně mě zaujala. Můžu se zeptat na cenu? Asi jsem ji v článku přehlédla. Co myslíš ty, vyplatí se takovou knížku mít doma?

    OdpovědětVymazat
  4. Díky tvojí recenzi znovu začínám uvažovat, že si jí pořídím. Už jen ta obálka je nádhrerná a při nejhorším by mi posloužila "jen" jako krásná dekorace. Na jednom blogu jsem se dočetla, že se v ní najdou spíš ženy, které mají děti. Po téhle recenzi si myslím, že by se mohla líbit i mně..:)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. mine too full of errors is important and always get them with their head

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka vypadá skvěle:)moc hezký článek
    http://praguestyle1.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Hezky napsáno.. Už ji mám taky doma a moc se na ni těším! Už jen když jsem na ni sahala, tak jsem věděla, že bude ta pravá 😉🌼

    OdpovědětVymazat
  8. knížku jsem nedávno zkoumala v knihkupectví a působila na mě inspirativně :) styl psaní Ani G. mě zaujal už tehdy, když psala každý měsíc útržky ze života pro ELLE, nedávno ji však nahradily jiné osobnosti.. :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.