středa 24. června 2015

Život bez televize

Když jsme se stěhovali do současného bytu, nevzali jsme si sebou televizi. A to zcela záměrně. Spočítali jsme si totiž, kolik nás stojí TV času. Že na ni jen tak zíráme, i když nás pořad moc nebaví. Že je tam spousta reklam, která nás ovlivňuje ať chceme nebo nechceme.



Je totiž hrozně snadné zařadit TV do svého života. Po příchodu z práce člověk automaticky vezme ovladač a zmáčkne tlačítko ON. Ovšem OFF mačkáme až jako poslední věc před usnutím.

Takže jsme si sebou TV nevzali. Máme víc volného času, méně reklam a 100% zodpovědnost za výběr pořadů. Když se chceme na něco dívat, musíme přesně vědět co chceme a ne jen pasivně přijímat, co mám TV předloží. A pak si musíme daný seriál či film sehnat.

Osobně mám nejraději:

Colombo - můj milovaný detektiv.
Sex ve městě - klasika
The big bang theory - sledujeme online
U Haliny v kuchyni - také online
Taková normální rodinka DVD
Básníci se Štěpánkem Šafránkem DVD
čas od času znovu a znovu sleduju Přátele nebo Zoufalé manželky nebo Simpsonovi

Nevýhodou absence TV je úbytek konverzačních témat. Neznám a nesleduju žádný seriál, nikdy jsem neviděla ani jeden díl Comebacku, Vyprávěj nebo jiných seriálů jejichž názvy neznám, protože nemám tu TV. Lidé si rádi povídají o tom, co viděli a jaký mají názor na seriál nebo hlavní postavy. Těchto konverzací se nemůžu účastnit. Pokud mě nějaký film z vyprávění opravdu zaujme , koupím si ho na DVD.

Když ale jednou za měsíc přijedu k rodičům, s chutí si trochu TV dopřeju :-)

Takže hlavně s mírou, ať se z vás nestane Edna, zlá bedna.

A jaký je váš vztah k televizi?

21 komentářů:

  1. My televizi máme, ale já ji vůbec nezapínám, jen občas Dobré ráno s ČT, abych věděla, co se děje ve světě. Když pak náhodou zahlídnu nějaký stupidní pořad na Nově, i když je to někde puštěno jako kulisa, jen mě rozčiluje, že se lidi dívají bez rozmyslu na pořady, které uvádí lidi, co neumí pořádně mluvit...

    OdpovědětVymazat
  2. My doma televizi máme, ale já na ni nekoukám vůbec. Koukám na ni jen v tom případě, že zrovna dávají Vyprávěj (na to jsem letos koukala hlavně kvůli maturitě z dějepisu, ale mám to moc ráda) a nebo Chalupáře :).Nic jinýho mě nezajímá a jak říká můj přítel. Tv je příliš negativní a je jen pro chudý lidi, protože je strašně moc ovlivňuje :D. Já si jinak radši čtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou. Chalupáři jsou super a tv je hodně negativní. A je tu spousta násilí :-(

      Vymazat
  3. Taky nemáme, vyhodila jsem ji :D Nějak jsem ji k životu nepotřebovala snad nikdy a nehodlám to měnit:)

    Zrzavá katastrofa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že aspoň virtuálně poznávám někoho, kdo nemá televizi. Zatím kromě sebe znám takové jen dvě domácnosti.

      Vymazat
  4. To máš pravdu, že když člověk příjde domů, že hned zapne tv. U mě doma to nedělám tv skoro nezapínám, ale u přítele to je na denním pořádku. Ale je pravda, že když člověk má volné odpoledne a venku škaredé počasí, že televize se přeci jen hodí:-D

    OdpovědětVymazat
  5. To ja televizi k zivotu nepotrebuji, ale je fakt, ze kdyz jsem u pritele, hraje jim tam nonstop, ale tvrdi, ze to maji jako kulisu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to právě ruší i jako kulisa. Pořád to strhává moji pozornost. Ale dřív jsem to tak dělala často. Už jsem poučená

      Vymazat
  6. Televizi jsme taky neviděla už několik měsíců a taky mi nijak nechybí. Maximálně ten tehdy když nemáme s přítelem na čem pařit hry :))

    OdpovědětVymazat
  7. K televízii si sadám, keď prídem zo školy zničená a už moje sestry niečo pozerajú - len sa zvalím na pohovku a asi desať minút s nimi sledujem Kosti, no veľmi ani nevnímam a premýšľam o tom, čo všetko musím ešte stihnúť. Máme v obývačke aj orbitrek a lepšie sa mi na ňom cvičí, keď niečo pozerám, no zväčša sa i tak zaseknem na nejakom programe o bývaní. Inak telku nepozerám a sledujem jedine online Pretty Little Liars, to je všetko :D
    beelievin.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pretty little liars mám ráda, jednu dobu jsem je sledovala. Je to hrozně návykové jak člověk pořád čeká kdo bude A

      Vymazat
  8. Ahoj,všichni.

    Také mě tento krám a obsah v něm vysílán přestal bavit a to jsem byl náruživej divák všemožnejch seriálů a filmů. Jednoho dne sem si řekl a dost a citím se najednou o dost svobodněji. Místo té bedny si pustím nějakou hudbu na kterou mám mom. chuť a náladu a je mi fajn. Hlavně u toho mohu dělat něco, co mě zrovna baví a nikterak mě to neomezuje. Jako tomu bylo při sledování bedny. Ale zároveň tu netvrdím, že se čas od času nepodívám na nějaký film či dokument. Ano podívám, ale na netu. Pustím si to na co mám zrovna náladu, je to bez reklam a nemusím se doprošovat, kdy to v té TV odvysílají. Tato skutečnost mě inspirovala k vytvoření diskuzní skupiny na FB "Život bez televize" kde je vítán každý kdo o životě bez ní minimálně uvažuje. Přijďte se podělit o své zkušenosti a nápady jak trávit čas efektivněji a radostněji, než sledovaním nikdy nekončících seriálů. :D Samozřejmě, pokud nejste zrovna zastánci sociálních sítí, jako je Facebook pak je to vaše věc a já tuto skutečnost respektuji. Jak říkám kdokoliv z vás je vítán. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Omlouvám se. ;) Odkaz na mou skupinu na FB je zde: https://www.facebook.com/groups/zivot.bez.televize/

    OdpovědětVymazat
  10. Taky televizi nemáme:-) A strašně moc podporuju, aby si jí lidi domů nepořízovali...píšeš to krásně, strašně snadno se na ní vytvoří závislost, člověk ani neví jak :-)

    http://fitnesslamka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, další domácnost bez TV. Tolik jsem jich ani nečekala :-)

      Vymazat
  11. Tak co lidi, přídáte se k https://www.facebook.com/groups/zivot.bez.televize/ nebo soukromničíte :D Je sice fajn, že se čas od času objeví takovíto blog, kde se o životě bez TV píše, ale bylo by fajn pokud by jsme se někde sjednotily a byli inspirací pro ostatní jako celek. Nechci tam nijak hanit ty co ji maj jako životní styl a už vůbec ne, aby tam byl kdokoliv, kdo se bez ní neobejde. Chcete vychovávat děti vy, nebo je chcete nechat vychovávat televizi. Samejma reklamama, lžima ve zprávách, násilím a nenávistí v seriálech a rádoby idilistickém životě v telenovelách. Ano, každý z nás má nějakou šanci mít vilu někde u moře, ale to pořád 100% nezajistí že váš život bude šťastnější. Znám pár lidí, kteří jsou chudí jak kostelní myši,ale i o dost šťastnější než někteří mutlimilionáři. Nezáleží v životě jak velkého majetku dosáhnete,ale jak šťastnými se v tomto krátkém životě dokážete učinit. Stanovme si reálné cíle v daném životním období a dosahujme jich postupně, jak v tuto chvíly může někdo snít o vile za miliardy, když je rád že tak tak utáhne náklady na byt ve kterém mom. žije. Ano je dobré snít o takovém domě,alespoň vás něco motivuje,ale na to aby jste ji dosáhli musíte nejdříve vyřešit překážky na cestě k cíli. Přeskočit je bohužel nelze. Přirovnejte si to k semínku nějakého statného stromu. Ten klíček v něm se musel také poprat a prodrat obalem semínka, pak vrstvou zeminy, přežít nejzranitelnější obdobý svého života, než se zněj stal ten statný strom. U TV můžete pouze snít, nebo se rozčilovat nad neprávem, lžima a neávistí, ale ještě sem neslyšel o nikom, kdo by byl za to finančně oceňován a nebo chválen, že si žije plnohodnotný život a že toho spoustu zažije, na co bude ve stáří rád vzpomínat. Pojďme ostatním ukázat, že život bez televize nabízí mnohem více než vysiláný obsah v ní a hlavně vše je pak reálné a na nic si to nehraje. Nechi tam nijak rozebírat, nevýhody sledováním té zbytečnosti zvané Televize, chi aby se tam každý dělil o své zážitky, které má bez ní.Popřípadně Poradil a nebo dal tip ostatním, kde i ostaní mohou mít možnost zažít to co vy. (pozvat lidi na akci, na výlet, nebo jak trávit přijemný večer doma bez TV) Těším se na vás.

    OdpovědětVymazat
  12. Na Vaše stránky jsem narazil při googlení obrázku "Zlá televize Edna" :-))) TV nemám už 7 let a je to super!!

    OdpovědětVymazat
  13. Debilizátor, tedy televize, byla jedním z důvodů mého rozvodu. Po půlroce klidných večerů nelituji a myslím, že už litovat nebudu. Pěkný den všem :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.