pondělí 8. června 2015

Konečně vím, kdo byla Mata Hari (od Anne Braganceové)

Na knihu jsem byla hodně zvědavá. Čekala jsem napínavý příběh o špionáži z období Belle époque.



V knize se dočteme o životě Mata Hari od jejích deseti let až do smrti. Margaretha se narodila v Nizozemí a pocházela z rodiny kloboučníka, který jí  dokázal obstarat drahé vzdělání. Ihned po škole se Margaretha provdá za důstojníka, který je o dvacet let starší než ona. Díky jeho povolání cestují po světě, Margaretha vidí nové kraje a obdivuje domorodé způsoby života. Bohužel se manželství časem rozpadá a společná dcera zůstává u svého otce.
 
Margaretha odjíždí do Paříže. Svou kariéru začíná jako prostitutka. Časem se dostane do vyšší společnosti a vymyslí si novou, mnohem zajímavější identitu s jménem Mata Hari. Do vínku jí byl dán exotický vzhled, na ostrovech okoukala domorodé tance a navíc má neuvěřitelnou fantazii. Coby Mata Hari o sobě vypráví úžasné příběhy, které jí všichni věří. Tančí šátkový tanec (striptýz), kterým získá velkou popularitu. Vydělává spousty peněz a také je plnými hrstmi utrácí. Žije s hlavou v oblacích, realita pro ni nemá příliš velký význam.
 
Postupně její hvězda začne pohasínat, protože Mata Hari stárne a navíc nemá stálou povahu. Nedodržuje smlouvy, odjíždí na několikaměsíční prázdniny a je s ní těžká spolupráce. Navíc propukne První světová válka. Mata Hari odjede zpět do Nizozemí, kde se živí prostitucí stejně jako pokaždé když se ocitne v tísnivé situaci. A tady začne dělat chyby, nad kterými mi zůstává rozum stát:
 
  1. Přijme nabídku stát se špionkou pro Německo. Shrábne peníze, zmizí s nimi a s jakoukoli špionážní činností si nedělá hlavu. Nutně tím proti sobě obrátí Německo.
  2. V mezinárodní špionážní síti je nyní vedená jako špion, což během války není právě výhodná pozice.
  3. V Paříži odkýve spolupráci s Francií a stane se francouzskou špionkou! Opět se pouze snaží získat peníze a nepracovat. Francouzi jsou docela naštvaní.
  4. Když už něco zajímavého zjistí, nepoužívá neviditelný inkoust nebo šifry. Vše jednoduše napíše do dopisu, který předá pokojské, aby ho poslala. Takže dopisy se okamžitě dostanou do rukou nepřátel a Mata Hari si plete kolem krku smyčku.
Není divu, že je nakonec zatčená, obžalovaná z vlastizrady a popravena. Podle mně se vlastizrady nedopustila, zkrátka jen byla naivní a neschopná vnímat realitu. Zkrátka luxusní prostitutka bez špetky selského rozumu.
 
Knihu doporučuji. Čte se velmi dobře, dozvíte se zajímavé věci a uvidíte nový pohled na První světovou válku.

Děkuji Palmknihám za poskytnutí knihy k recenzi.
PS: Spolupráce s www.palmknihy.cz začala dříve  než tento blog:-)

1 komentář:

  1. No, nezní to tak špatně, ale více mě tedy podle obalu zaujala knížka, kterou právě čteš - Mezi námi děvčaty, vypadá lákavě :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.