čtvrtek 29. září 2016

Jak se po anglicku vytratit v Anglii

Valná většina knih pro ženy v sobě více či méně zachycuje a vypráví milostný příběh. Milenci musí překonat různé překážky, hádky, bývalé milence či milenky a najít si k sobě cestu. Vše pak vyvrcholí usmířením, sexem nebo žádostí o ruku.
Kniha Jak se po anglicku vytratit v Anglii všechny tyto fáze přeskočila. Zavede nás rovnou do fáze vztahu, kdy jsou spolu dva zamilovaní lidé po svatbě. Mezi řádky i přímo v řádcích čteme o úžasné životní lásce lidí, kteří jsou pro sebe ti praví. Čteme o detailech, které činí život krásným. Jsou to věci jako čekání na toho druhého až se vrátí z práce, užívání si společných chvil, vyslovení nahlas toho, co si ten druhý právě myslí. Zkrátka o souznění duší.
 



Kniha ale není jenom nějaké zamilované vrkání. Nenechte se mýlit! Autorka se s námi dělí o kousek svého života. Ona je žena z Prahy, která se provdá za Angličana a usadí se spolu na anglickém venkově. Coby rodilá Češka má skvělý náhled na věc a my se tak o Angličanech dovídáme spoustu věcí z jejich každodenního života i jejich zvyklostí.

Nejvíce mě zaujaly takové drobnosti jako například, že Angličani používají frázi "zmizet po francouzsku" pro situace, kdy někdo zmizí a zanechá za sebou problémy. (Stoletá válka nikdy nekončí:-)) Nebo třeba, že se lije se čaj do mléka a ne naopak. Že pravá lady nikdy nenosí oblečení červené barvy.



Hodně mě pobavily pasáže o britské kuchyni. Na skopovou kotletu s  mátovou omáčkou a moučník z loje bych opravdu neměla chuť. Nikdy! Asi bych dala přednost rozvařenému květáku politému octem (osobní zkušenost kamaráda).

Kniha nemá žádnou dramatickou zápletku, unáší nás na klidný venkov, kde poznáváme sousedy, práci na zahradě, výlety a dovolené.

Věřím, že se vám kniha bude líbit. Nejvíc ji ale ocení ti z nás, kteří v Anglii strávili nějaký ten čas. Možná se zpětně něco nového dozvíte a pochopíte jednání obyvatel ostrova :-)

8 komentářů:

  1. Takové příběhy mám moc ráda :) díky za tip! :) krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuju za všechny tipy, které jsem našla na tvém blogu :-)

      Vymazat
  2. Toto by som si skutočne rada prečítala, pretože väčšina kníh sa zameriava na to, čo bolo pred svadbou a nie čo bolo po nej :) Okrem toho ma zaujal aj ten nezainteresovaný pohľad na mentalitu Angličanov. :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak ta vypadá suprově, docela by mě to také zajímalo :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za to a dokonce jsem zjistila, že ke knížce existuje i první díl :-)

      Vymazat
  4. Velkou Británii miluji a ráda se o ní dozvídám nové a nové věci, takže tahle knížka by mě bavila. Moc mě pobavilo to zmizení po francouzsku :D

    September Favourites 2016

    My September 2016

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě. Hrozně se těším na další návštěvu Ostrovů

      Vymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.