pondělí 29. srpna 2016

Jak jsem uklidila byt i mysl metodou Konmari

Ráda si čtu knihy o uklízení a údržbě domácnosti. Stále doufám, že se konečně naučím být pořádná. Zázračný úklid od Japonky Marie Kondo je zatím nejlepší. Pointa je jednoduchá. Vezměte do ruky každičkou věc, kterou máte doma a pokud vám nepřináší radost, vyhoďte ji! Úklid se pak stane hračkou, protože se budete starat pouze o věci, na kterých vám opravdu záleží a nechcete je nechat někde ležet v koutě.
 
Někdy se nám strašně moc nechce vyhodit věc, i když ji vůbec nemáme rádi. Pak je třeba jít do hloubky a zjistit, s čím si danou věc spojujeme. Nekupujeme si předměty, ale s nimi spojené příběhy a hlavně do nich promítáme svoje emoce. Zbavováním se věcí se zbavujeme své minulosti nebo částí své osobnosti. Ovšem vyhodit lze jen to, s čím už jsme se ve své mysli vypořádali. Proto si z čistě emocionálního důvodu nechávám svou kresbičku z první třídy a nevím, jestli ji někdy vyhodím.
 
Obálková královna
S úsměvem jsem četla o "pokladech", která paní Marie našla u svých klientů. Jedna klientka měla zásobu 65 zubních kartáčků, jiná 20 000 tyčinek do uší. Myslela jsem, že tohle se mě rozhodně netýká. Chyba lávky.
Ve svých věcech jsem napočítala 36 lenochů (podložek do sešitu). Vzhledem k tomu, že již mnoho let nepoužívám sešity ani lenochy, je toto číslo skandální. Všechny jsem je vyhodila.

Také jsem hrdou majitelkou 61 kusů dopisních obálek. Jelikož potřebuju v průměru 3 obálky ročně, mám pořádnou zásobu. Nevyhodila jsem ani jednu. Skoro se mi nechce zmiňovat, že během úklidu jsem dalších 10 obálek koupila. Obávám se, že kdyby to viděla paní Marie, asi by mi dala pěstí přímo do nosu a přinutila mě obálky vyhodit. Jenže ony mají moc krásný vzor a tím mi dělají velkou radost.

 


 
Mé francouzské já
Vzhledem k množství učebnic a cvičebnic francouzštiny a množství sešitů popsaných francouzsky, jsem zjistila, že jsem se tomuto jazyku věnovala mnohem více, než jsem tušila. Přitom francouzštinu stále neovládám a Frantíci mě trochu rozčilují. English, welcome back!
 
Lepší život
Když jsem dokončila první kolo (kdo ví, kolik jich ještě bude) čistky, uvědomila jsem si pozoruhodné věci. Například moje přestala obsese shromažďovat plechové krabičky. Najednou se mi lépe dýchá, mám pocit, že se mi zlepšil zrak a mám čistou hlavu.
Pod postelí mám velký úložný šuplík. Při úklidu z něj zmizelo téměř všechno. Byly to věci, které nejen že mi nedělají radost, ale už jen pohled na ně mně rozčiloval. Když jsem si to uvědomila, do popelnice jsem s nimi nešla, ale běžela. Následovala velká úleva a v noci se mi konečně dobře spalo.
 
Nutno podotknout, že s metodou Konmari zcela úplně nesouhlasím. Máme v bytě věci, které mi nepřináší radost a přesto je rozhodně vyhazovat nebudu. Příkladem jsou talíře, které se mi nelíbí, ale přece je nevyhodím a nepůjdu si koupit nové jen kvůli pocitu radosti. Stejně tak mě nebaví většina povlečení a ručníků. Jenže zbavit se jich a nahradit novými by byla docela drahá legrace.

Základní myšlenka je ovšem skvělá a pokud bojujete s nepořádkem, doporučuju ji k přečtení.

Hezký článek, který mě na tuto knihu navnadil je zde.

Slyšeli jste o tomto světovém bestselleru?

25 komentářů:

  1. Ahoj Ani :) slyším o této knížce u Tebe poprvé a u článku jsem se celou dobu usmívala. Já letos dělala velkej pořádek doma v pokoji i na školním bytě a přesně, to, co už jsem prostě nevyužívala (ať už věci, oblečení, boty, kosmetiku) poslala jsem dál, když to bylo v ok stavu a nebo rovnou jak říkáš běžela s nima do popelnice. A jak se cítím hned líp, když mám v pokoji jen to, co využívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně o tom to je - vyhodit věci, které beztak nepoužíváme. Vynesla jsem toho hodně a zatím mi žádná z těch věcí nechyběla.

      Vymazat
  2. Ahoj, moje oblíbená kniha za loňský rok :-) Vždycky se do ní pustím a musím jít něco uklízet, vyhazovat a rovnat. Naposledy mi to dalo asi na 5 velkých černých pytlů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že je tvoje oblíbená, vždyť jsi mě na ni navnadila :-) Vynesla jsem kolem 20 středních pytlů a ještě nekončím :-)

      Vymazat
    2. To je vlastně fakt...:o)Je až neuvěřitelné, kolik člověk vyhází pytlů a pořád je doma dost věcí k vyhození, že? :-)

      Vymazat
  3. Mmm, tak to je zajímavé, já jsem vlastně ještě nikdy nečetla knížky o uklízení, ale zase tak špatné by to nemuselo být, zkusím nějakou omrknout :) Ale máš pravdu, s těmi talíři, to naprosto chápu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych doporučila Madame Chic, hodí se to k tobě a tvému blogu :-)

      Vymazat
  4. O této knížce slyším poprvé, ale pobavilo mě, jakým způsobem tě ovlivnila! :D Jinak jsem na úklid šílený lempl, takže bych si tu knihu mohla přát k Vánocům. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus ji, třeba ti pomůže stejně jako mně :-)

      Vymazat
    2. To by bylo fantastické, až skoro neuvěřitelné! :D :)

      Vymazat
  5. Túto knihu nepoznám, no vyzerá byť fakt skvelá. :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je super a určitě o se o ní ještě zmíním

      Vymazat
  6. Haha, tak to je knížka přesně pro mě :D Já totiž shromažďuju kde co. Problém je ale v tom, že jsem hrozně lítostivej člověk. Takže ne, že by mi ta věc dělala radost, ale nechci jí prostě "ublížit" tím, že ji bezcitně vyhodím :D Asi se nad sebou budu muset zamyslet. A pořídit si tu knížku!

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takt o by ses dočetla, že věci, které jen tak leží ve skříni nebo se na ně někde práší rozhodně nejsou šťastné. Nikdo je totiž nepoužívá. Uděláš jim službu, když je pošleš dál :-)

      Vymazat
  7. Ešte som o tomto nepočula, ale znie to veľmi zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě o ní ještě uslyšíme, je to světový hit

      Vymazat
  8. Tak to je skvělý článek!:) Pobavila jsi mě:D. My jsme právě v průběhu stěhování a tak hodně nepotřebných věcí letí do koše...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Stěhování je kapitola sama pro sebe. Je to dobrá příležitost k vyhazování, jak píšeš. My jsme dva roky od stěhování a zase jsme toho za tu dobu nahromadili :-(

      Vymazat
  9. Ta knížka je super :) hned jsme celá rodina uklízeli
    http://nicoleshyblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. To z ní skvěle a určitě na tom něco bude. Takhle se snažím už dlouho dokopat se k protřídění šatníku :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.