sobota 27. srpna 2016

Aristokratické čtení

Krásný den milé dámy.
Jsem zpět. V plné síle, kráse a nadšení vám budu znovu přinášet plnohodnotné články :-)
 
Když jsem četla recenze na Bočkovu knihu Poslední aristokratka, hned mě zaujala a říkala jsem si, že to je přesně to pravé letní čtení pro mě. Začala jsem se po ní pídit a těšit se, jak se odreaguju. Když jsem si ale přečetla obsah, moje nadšení kleslo jako pěna na pivu.



Kniha vypráví o rodině Kostkových žijící v New Yorku, kde otec je Čech, matka Američanka a dcera Marie mluví oběma jazyky. V rámci restitucí zdědí o pan Kostka zámek Kostka. Rozhodnou se přesídlit do svého nově nabytého panství, kde začne to pravé dobrodružství. Lépe řečeno boj o přežití. Zámek není udržovaný, ani navštěvovaný turisty. Žijí zde tři lidé. Paní Tichá je hospodyně, která miluje ořechovku, průvodce Josef nenávidí všechno a všechny a nejvíce turisty a nakonec tu máme hypochondrického zahradníka.

Kostkovi bojují především o finanční zabezpečení. Provoz zámku a výplaty zaměstnancům totiž spolknou hromadu peněz. Jak ale peníze vydělat? Řešení přinese svérázná Milada, která umí přilákat turisty i peníze, ale za cenu plného pracovního nasazení rodiny Kostků i personálu. Celou knihu nám vypráví svým laskavým humorem Marie Kostková.
 
Co říkáte? Podle mně je takových příběhů dvanáct do tuctu. Jenže pak ve mě začal hlodat červík a našeptávat, že kniha určitě není oceněná jako skvělý humoristický román jen tak. Vyžádala jsem si ji k přečtení. Přelouskala jsem ji za jedno odpoledne a celou dobu jsem se skvěle bavila. Obvykle si v knihách zvýrazňuju zvlášť vtipná a zajímavá místa, abych se k nim později mohla vrátit. Tady bych si nejraději označila úplně celou knihu od začátku až do konce. Prostě nemá chybu. Spisovatel Evžen Boček zkrátka dokázal téma mistrovsky uchopit a zpracovat. Klobouk dolů.


 
Po dočtení jsem zjistila, že existuje i druhý díl zvaný Aristokratka ve varu. Okamžitě jsem si ho koupila a za další odpoledne přečetla. Teď už se jen nemůžu dočkat pokračování.

Malá ukázka na závěr:
Milada uznala, že naše hodiny jsou opravdu výjimečně hlasité, nicméně trvá na tom, že návštěvník vyžaduje vzruchy. Rozezlený otec opáčil, že po včerejší noci je akusticky vzrušený tak, že si připadá, jako by měl místo hlavy ciferník.


Děkuji www.palmknihy.cz za poskytnutí Poslední aristokratky
Aristokratka ve varu jsem si koupila za své peníze, protože jsem byla hrozně nedočkavá :-)

Slyšely jste o této knize? Doporučíte nějakou humornou knihu?


10 komentářů:

  1. Četla jsem ji a užila jsem si ji stejně :) druhý díl jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimla jsem si, že máme podobný vkus na čtivo :-) Druhý díl je stejně skvělý jako první

      Vymazat
  2. O knize slyším poprvé, nevím jestli by to bylo čtení pro mě, ale každopádně bych se této knížce nebránila, třeba by mě nadchla stejně jako tebe:)


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip, píšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jů; Wiki je zpět ♥
    Ta ukázka zní super... až zredukuju svůj to-read list, asi zkusím i Aristokratku :)

    Zrzavá katastrofa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, takový komentář zahřeje u srdce a prosvětlí celý den

      Vymazat
  5. Taky jsem ji nedávno přečetla, a fajn oddechovka, takové letní čtení. Pokračování jsem ještě neměla, tak doufám, že se k němu taky dopracuju..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.