pátek 4. prosince 2015

MV: Biomanžel

Pokud jste četli Biomanželku, budou vám všechny hlavní postavy knihy důvěrně známé. Máme tady Mojmíra, úspěšného spisovatele, bohéma, milovníka večírků, alkoholu a žen. Jeho žena Hedvika se stará o děti, domácnost a také o sebe. Hledá svou další životní cestu, což je aktuálně finanční poradenství. O nevěrách občas něco vytuší, ale nechá se Mojmírem uchlácholit. A pak tady máme dulu, která se již stala členem rodiny i domácnosti. Je trnem v oku Mojmírovi a velkou oporou Hedvice. Také je vypravěčkou příběhu Biomanžel.



Celý příběh začne ve chvíli, kdy Mojmír běží marathon a v cílové rovince dostane infarkt. V nemocnici prožije Mojmír klinickou smrt, ze které se probouzí s poškozeným mozkem. Zapomněl část svého života, především nedávnou minulost. Nedokáže se orientovat v prostoru, neustále zapomíná kde žije, jak se jmenují jeho děti a kdo jsou jeho přátelé. Naopak věří věcem, které se nikdy nestaly. Zkrátka se mu všechno v hlavě pomíchalo.

Po roce se začne dělat Mojmír pokroky k lepšímu. Stojí za zamyšlení, že pro někoho jsou velkým úspěchem věci, které jsou pro ostatní úplnou samozřejmostí. Věci jako zapamatovat si cestu k lékaři, vědět, jak to doma vypadá a kde je která místnost a mnoho dalších detailů. Mojmír začne postupně vidět věci jinak. Změní se jeho smýšlení o ženách a přátelích. Najednou už mu divoké večírky nepřijdou tolik lákavé jako dřív.

Mojmírův zdravotní stav je velkou zkouškou pro manželství. Když dojde jednoho večera na lámání chleba a Mojmír je svou ženou obviněn z opakovaných nevěr, nedokáže nic říct, čímž se usvědčí. Zda manželství ustojí i tento těžký moment se dozvíte v knize.

Biomanžel je krásný příběh, který má spád, vtip a dostatek podnětů k zamyšlení. Všem knihu doporučuji, třeba jako vánoční dárek.

Hezký víkend

7 komentářů:

  1. Tak to já neznám ani Biomanželku ani Biomanžela :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní zajímavě. Já jsem teď před Vánoci vděčná za každou knižní recenzi. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
  3. nepoznám, ale maminu by to možno bavilo :) takže vďaka za tip na darček :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu neznám, ale zní to zajímavě, možná si ji připíšu do seznamu četby :D

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu nepoznám, no vyzerá celkom dobre :)

    Pozývam ťa na vianočnú Giveaway, ktorá práve prebieha na mojom blogu :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  6. Nečetla jsem, ale zní to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.