neděle 19. dubna 2015

Přečteno březen/duben

Ahoj krásky
můj blog vás vítá v novém designu, doufám, že se vám líbí stejně jako mně. Pokud ne, nezoufejte, budu ho čas od času měnit. Mám totiž změnu ráda.

Teď už ke knihám, které jsem v poslední době přečetla. Žádná mě nezklamala.


Ted Chiang Příběhy vašeho života


Kniha ověnčená oceněními. Byla jsem na ni hodně zvědavá, protože pokud má kniha nebo film velkou popularitu a hodně cen, je buď strhující nebo naproto nudná. O této knize povídek jsem si nejdřív říkala, že je trochu nudná, ale pak jsem změnila názor. Zjistila jsem, že u každé povídky vyhlížím konec, jen abych konečně věděla, jak to dopadne a jaká bude pointa příběhu. Pak jsem o každé povídce musela přemýšlet, takže nešlo knihu jen tak rychle přečíst.

Povídka, která mě nejvíc oslovila se jmenuje podobně jako kniha Příběh tvého života. Vypráví příběh americké lingvistky Louisy, která je pověřena komunikací s mimozemšťany. Postupně se naučí jejich řeč, která nerozlišuje čas. Přítomnost, minulost i budoucnost se libovolně promíchávají. Je to dáno tím, že mimozemštané předem znají své osudy a zkrátka je žijí, neboli vypráví životem svůj příběh. Tím, že se lingvistka naučí řeč mimozemštanů, odhalí i svou budoucnost.

Tento děj se prolíná s jiným dějem, kdy lingvistka vypráví svojí dceři příběh jejího života. Vypráví, jak neslavně dopadne její manželství, jak bude žít s dcerou a jaký bude mít dcera život a konec. Šokující na příběhu je to, že v závěru zjistíte, že lingvistka věděla, jak těžké bude manželství a přesto do něj vstoupí. Osobně jsem si mnohokrát říkala: "kdybych to byla bývala věděla, tak...udělám spoustu věcí jinak". Hlavní hrdinka svou budoucnost zná, může ji změnit a přesto jde statečně vstříc svému osudu. Udělala bych to také? Těžko říct.
 
Meg Cabotová Jak neztratit lásku
 


Děj se opět odehrává ve společnosti New York Journal a opět je napsaný formou mailů, chatu, deníku a záznamů na telefonu.
Dvacetipětiletá Kate je po rozchodu se svou první láskou, se kterou strávila deset let. Nemá kde bydlet, ale naštěstí jí bydlení nabídne kamarádka Jen a také jí pomůže najít práci v NY Journal. Kate pracuje na personálním oddělení pod pedantskou šéfovou. Jednoho dne dostane příkaz vyhodit z práce Idu Lopezovou, která pro firmu peče a roznáší výtečné koláčky, sušenky a jiné sladkosti. Kate nerada poslechne a začnou se dít věci.
Vyhozená Ida firmu žaluje. Kate jde k předběžnému výslechu, který vede mladý právník Mitch. Okamžitě si padnou do oka a mohl by začít krásný vztah, kdyby se nestalo, že Mitch nechtě způsobí to, že Kate vyhodí z práce.
Kate se ocitne bez práce, bez peněz, bez vlastního bydlení a bez přítele. Naštěstí se Mitch nechce jen tak vzdát a sežene důkazy o tom, že Kate byla vyhozená neprávem a jen proto, aby její šéfová zakryla svůj podvod. Po tomto odhalení dostane Kate zpět svou práci a šéfová přezdívaná Sviňucha dostane okamžitou výpověď.

Líbí se mi, že se v knize znovu setkáme s Mel Fullerovou z knihy Jak začíná láska, i když jen velmi okrajově.


C.D.Payne Nestydaté plavky


Hlavní hrdina Colme právě absolvoval Yale, chce začít natáčet nezávislé filmy a oženit se se svou vyvolenou Betty. Colmův otec má ale jiné plány. Je ochotný Colma podporovat, pokud splní jeho podmínku, kterou je odjezd na západní pobřeží a převzetí firmy na výrobu plavek po zesnulém strýci. Firma se jmenuje Decentní dáma a nachází se v malém městě Ukiah v Kalifornii a není příliš úspěšná, protože starší personál velmi odolává módním trendům.

Colme odjede a zamiluje se do své krásné hospodyně Jean, ale ona jeho lásku neopětuje. Trochu z nudy a trochu z trucu začne Colme chodit s místní dívkou Juanitou. Jean randí s jinými muži a Juanita má přítele, který je momentálně v Německu. Colme dá výpověď firemní návrhářce plavek, přijme na její místo mladou Normu a spletenec randění a lásek se ještě více zamotá. Nakonec je Colme zasnoubený s Betty na východě a s Juanitou na západě a zamilovaný do Jean. Neví, jak ze situace vyjít jako gentleman, až mu pomůže dobrá víla Jean. Díky její iniciativě zruší Colme obě zasnoubení a požádá o ruku ji samotnou.

Colme nakonec zůstane v Ukiahu, o kterém si na začátku myslel, že zde je možné vydržet maximálně týden. Ukáže se, že jeho režisérský sen není nemožný ani na maloměstě. Osud Decentní dámy dostane zajímavý spád a to nejen díky uvedení nové odvážné kolekce nazvané Nestydané plavky.

Kniha nás přenáší do roku 1957 a jen tak mimochodem nám ukazuje, jak moc od té doby pokročily technologie. V knize je běžné, že při cestě z jednoho konce USA na druhý použije cestovatel autobus místo letadla, lidé si nepíšou SMSky, protože ještě neexistují mobily, volají z budek, ne každá domácnost vlastní televizi, o událostech se lidé stále dozvídají z novin, je běžné posílat přítelkyni pohledy a dopisy. Je fascinující, že se jedná o dobu relativně nedávnou a přitom tolik odlišnou od naší. Kdo dnes žije bez internetu, mobilního telefonu a posílá dopisy?

V příběhu je důležitý další rys tohoto období v USA a tou je přetrvávající puritánství. Dívky se běžně vdávají jako panny a zbytečně neodhalují svá těla. Sex je stále spíše tabuizován, i když už se mezi mládeží najdou svobodomyslnější jedinci. Dívky často využívají všeobecného názoru na sex k tomu, aby dostaly k oltáři svého vyvolého. Od mladíků se očekává, že se zachovají jako gentlemani a pokud s dívkou spí nebo ji přivedou do jiného stavu, že se s ní také ožení. Zkrátka falešná morálka, hlavně ze strany vdavekchtivých dívek a žen.


Nora Roberts Tanec větru


Jakmile Nell připluje na ostrov Tří sester, ví, že je doma. Brzy si najde práci coby kuchařka a seznámí se se dvěma místními čarodějkami Ripley a Miou. Jedna z nich je zároveň její šéfová a čarodějnictví praktikuje, druhá je místní policistka a svému čarodějnickému nadání se brání zuby nehty.
Nell se zamiluje do šerifa Zacka, bratra Ripley. Postupem času vyjde najevo, že se Nell na ostrově skrývá před svým násilnickým manželem, změnila si jméno a zfalšovala všechny svoje osobní údaje. Svět je malý a tak se manžel dozví, kde Nell pobývá a vyrazí za ní.
Zajímavé zakončení příběhu neprozradím, můžete si domýšlet, zda manžela přemůže fyzická síla nebo magie.

1 komentář:

  1. Knížky od Meg Cabotonové mám taky ráda.. :-) Sérii o princenzně jsem četla snad stokrát.. :D :D

    http://wormake.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.