sobota 5. listopadu 2016

Chce to jen přidat mouku (a neztratit sám sebe)

Rozhodla jsem se vyzkoušet nový recept. Je jednoduchý, tak na tom snad nic nezkazím. Na vaření se už dávno necítím. Takže začnu, smíchám ingredience podle receptu a začnu rukama tvořit placičky. Olej na pánvi už je rozehřátý a čeká a mně se vůbec nedaří. Směs se mi lepí na ruce a placku z ní určitě nevytvaruju. Ach jo. Už zase. Prostě neumím vařit. Nejraději bych všechno vyhodila a namazala si chleba máslem. Aspoň tohle umím.
 
Jako obvykle začnu slyšet v hlavě hlas svého bývalého:
"Nedělej se s tím
Tohle já stejně nebudu jíst, dám si něco jiného.
Vůbec na to nemám chuť.
To mi nechutná.
Není v tom maso
Co kdybychom si radši objednali pizzu?"
 
Postupem času jsem uvěřila jeho řečem a dospěla k názoru, že neumím vařit a že to vlastně ani nemá smysl.



 
 
Tentokrát se mi ale v hlavě rozsvítil velký nápis STOP! Přece s tímto člověkem už dlouho nejsem. Tak PROČ mi pořád ničí život? Proč mu to dovoluju??? Než jsem ho potkala, měla jsem vaření ráda. Byla to pro mě tvořivá relaxační činnost s příjemným výsledkem. S chutí jsem se pouštěla do nových receptů, zkoušela neznámé ingredience. Vždy jsem hledala, jak nové jídlo uzpůsobit sobě, abych si ho co nejvíc užila. Kdy jsem si vlastně nechala vzít tuto radost?
 
Dělo se to tak nějak postupně. Zpětně vidím sebe samu, jak najednou říkám ostatním, že mě vlastně vaření nebaví, že je to jen povinnost, kterou nemám ráda. Že nikdy nevím, co vařit, nebaví mě nakupovat suroviny a že nejlepší je si jídlo objednat. Tohle vůbec nejsem já. Kam jsem se poděla moje duše?
 
Takže znovu. Bývalého pošlu někam a soustředím se na recept. Zjišťuju, že ho ani nepotřebuju. Je přece jasné, že když se těsto lepí, chce to víc mouky. Tato rada funguje a já za chvilku začínám smažit skvělé placičky, které si dáme k obědu. Pochutnám si a můj svět je zase na chvíli v pořádku.
 
 
 
Stalo se vám něco podobného? Nechali jste si od někoho vzít radost ze života? Vnutili vám názor, že za nic nestojíte a nic neumíte?

21 komentářů:

  1. Už několikrát se mi stalo, že mi někdo vnutil jeho názor a snažil se mi vzít radost ze života. Člověk někdy až s odstupem času zjistí, jaké stopy to zanechalo a co je potřeba dělat proto, aby se to zvrátilo.

    BLOG: Kosmetická taštička

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám, že nenosím růžové brýle, když řeknu, že mi nikdo nic nenutí nebo jsem tak odolná a tu radost si nenechám vzít. Nebo zatím jsem se ještě nesetkala s tím, že by mi ta osoba řekla, že nic neumím a za nic nestojím. Kdyby ale řekla, tak s takovou osobou bych se přestala vídat, ta by mi za to nestála.

    Skvělý, přínosný článek Ani ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že si nenechas vzít radost. Radost je vidět na tvé blogu i ve videich 😊

      Vymazat
  3. Jee, tak to jsem ráda, že to dobře dopadlo. :) Musíš mít z činnosti radost a na ostatní nedbat. Navíc, když už jsou z tvého života pryč. Podle mě by se člověk ani neměl obklopovat těmi, kteří ho v jeho radostech nedokáží podpořit.
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že člověk by si takové lidi neměl pouštět do života. Teď uz jsem mnohem pozornější

      Vymazat
  4. This text describe Android improvement training, we ought to speak about by what's Android and simply how it certainly works and what exactly are its functions. basically, Web development in faisalabad Android can be defined as an OS. Operating gadget particularly created for mobile devices like pill PC and cellular phones. Androids are not most effective visible constrained to tablet laptop and telephone. http://conceptscollege.com.pk

    OdpovědětVymazat
  5. Poučný článek s dobrým koncem, to se mi líbí :) I mě se někdy v něčem nedaří, ale tak co. Zkusím to znovu a třeba už to bude lepší. Hlavně se nenechat otrávit a znechutit. Za to nikdo a nic nestojí.

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Člověk si nesmí nechat vzít chuť do zivota

      Vymazat
  6. Mňa už od malička šikanovali a toto mi moje sebavedomie dosť výrazne zobralo. Hovorili o mne že som škaredá, tučná, smrdim, som sprostá, neschopná a pod. Uverila som týmto hlúpostiam (a to som patrila k najinteligrntnejsim bez učenia) a keď som konečne dospelá k názoru, že s tým treba dačo robiť pomaličky sa snažím z tohto kolobehu podceňovania vyzliecť, aj keď 13 rokov počúvania hovadiny je dosť veľa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 13 let je opravdu hodně. Držím palce, ať se z toho začarovaného kruhu vymotas

      Vymazat
  7. Krásný konec a tak to má být :) S nízkým sebevědomím bojuji už odmala a v současné době mi ho jedna osoba taky občas sráží. Snažím se ale tomu tolik nepoddávat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že to není příliš blízká osoba. Někdy se dostane pod můžu, ani si jeden nevšimne

      Vymazat
  8. mně se to stalo, ale spíš od přátel, kteří se do mě pořád pouštěli, ale mám jednu kamarádku, které dělal naprosto to samé její ex a je také ráda, že se ho zbavila. :) Je dobrý to hodit za hlavu a dělat si to, co člověka baví :)


    Somethingbykatep

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je to důležité pro život. Na druhou stranu člověk získá cennou zkušenost a příště vi, komu se vyhnout

      Vymazat
  9. Mňa práve môj priateľ doviedol k vareniu. Na začiatku som to robila dosť s nadšením, ale nešlo mi to, ale on zjedol aj moje najhoršie výtvory a ešte ich aj pochválil. Teraz už variť viem a baví ma to aj kvôli nemu :) A ľudí ako tvojho ex treba nemilosrdne vyškrtnúť zo zoznamu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mám to s vařením docela podobně. Jsem v tomhle ohledu docela levá, takže když se mi něco povede, tak z toho mám druhé Vánoce, ale vždycky mě hrozně zamrzí, že se s tím dělám a pak mi je řečeno, že ani vlastně namají hlad/ chuť. To mě to pak zase na nějakou dobu přejde a radši si namažu chleba než abych vařila něco, co pak budu jíst akorát sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Člověk uz pak nechce vařit ani pro sebe.

      Vymazat
  11. Ať žije cenzura. Pryč s nepohodlným komentem

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.