čtvrtek 13. října 2016

Radka Třeštíková, Bábovky

Na knihu české autorky Radky Třeštíkové jsem byla hodně zvědavá a natěšená a musím říct, že předčila moje očekávání. A to je co říct, protože od románu pro ženy toho člověk moc nečeká :-) Bábovky jsou pro mne kniha plná překvapení. Nejdřív to vypadá, že čtete povídky, pak vidíte, že prožíváte jen jeden příběh, ale pokaždé od jiného vypravěče.

Může vám být smutno ze všech těch zpackaných vztahů. Vidíte, jak může vztah vypadat po deseti, dvaceti a více letech. Lidé jsou spolu jen ze zvyku, nemají si co říct a už se jen trpí, nežijí spolu, ale vedle sebe. A zoufalí lidé dělají zoufalé věci, občas až za hranicí zákona.



Potkáte mladou ženu, která jaksi nechtěně otěhotní a jinou ženu, která už několik let nemůže přijít do jiného stavu. Nahlédnete do života nemocné ženy, která se celý život obětovala a také ženy, která nadměrným nakupováním vyhání ze života samotu. Pak tady máme jednu nestálou paní, kariéristku a její zoufalou dceru, která neví, jak získat matčinu pozornost a čas.

Vlastně to nejdřív vypadá jako oddychová četba, jako takový ten román o vztazích. Pak se najednou přistihnu, že všechny vztahy jdou stranou a pořád marně přemýšlím o tom, kdo ukradl Květiny celoživotní úspory. Vypadá to, že je do toho zataženo víc lidí, než by člověk čekal.

Na knize se mi líbilo, že má spád, není nijak monotónní, naopak nahlédnete do života mnoha lidí, navíc zápletka se ztracenými penězi dodá ději napětí. Taky mě hodně bavil propletenec osudů a takové to kdo s kým, což my ženy docela rády řešíme :-)

Nakonec pár ukázek:

První ukázka je ze dne kdy milenka zjistí, že je těhotná
Narazím si na hlavu čepici a chvíli se jen nerozhodně rozhlížím, na protějším kopci sáňkujou děti, psi čurají do sněhu, tamhle někdo parkuje auto a tamhle někdo jiný vleče nákup ze supermarketu, všechno je jako vždycky, jako by se nechumelilo, a přitom chumelí strašně a nic jako dřív už není.

Druhá ukázka je z úvah podváděné manželky
.....posral racek. Mysleli jsme si tenkrát, že nám to přinese štěstí, a vážně jsme to štěstí měli, akorát se postupně a pomalu někam vytratilo, jako drobné, co nosíte různě po kapsách, a já nevím,  jestli není pozdě na to, aby nás zas nějaký pták posral a celé to ještě zachránil, jestli jsme to už všechno dokonale neposrali sami.

Děkuji eshopu www.dobre-knihy.cz za poskytnutí knihy k recenzi. Knihu můžete koupit zde.

Četli jste Bábovky? Jak se vám líbily?

6 komentářů:

  1. Tuto knihu bych si ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za to. Jestli někdy pojedeš kolem, stav se a půjčím ti ji :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :-) Bábovky jsem ještě nečetla...v tvém podání vypadají velice čtivě :-)Safienka

    OdpovědětVymazat
  3. To vyzerá naozaj lákavo. Najmä to, že to vyzerá zo začiatku ako klasická srdcovka a napokon sa to rozbehne :) milujem také knihy, ktoré vyzerajú na prvý pohľad inak ako po 50 stranách :) super super

    OdpovědětVymazat
  4. o Bábovkách čtu skoro všude, musí to stát za to:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem si Bábovky úplně zamilovala, pohltily mě a nemohla jsem se jich nabažit! Úplně mě pak na konci mrzelo, že spousta otázek není zodpovězených a nevím co jak skončilo :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.