pondělí 13. června 2016

Jak ukázat lásku?

Říká se, že láska je hluchá. Nestačí druhému říct: "miluji tě". Je třeba to dokázat skutky. Nedávno mě při brouzdání po internetu zaujala kniha o tom, jak ukázat lásku svým blízkým. Po přečtení jsem se musela usmívat. Jsou to totiž věci, které znám, jenže jsou natolik samozřejmé, že jsem na ně úplně zapomněla :-( Možná jste na tom stejně a rádi si přečtete jak na to.

Když se zamilujete, je strašně snadné chovat se láskyplně. Vlastně to ani nijak nejde, nemůžete si pomoct, pořád chcete s tím druhým trávit čas, vzájemně se dotýkat, jíst spolu atd. Ale co po pěti nebo deseti letech když si zevšedníte? Co když máte děti? Co vaši rodiče, které milujete, ale pořád projevy lásky oddalujete, protože ještě spolu nemáte dořešené tohle a pak jste jim ještě neodpustili tamto a oni se možná zlobí kvůli něčemu dalšímu. Může se stát, že najednou už nebude komu lásku projevit.



V knize jsem se dočetla tři jednoduché a velmi účinné metody (vhodné i pro chvíle, kdy nevíte, co říkat):

1. Oční kontakt
Přímým pohledem do očí druhé osoby dáváme najevo svůj zájem a můžeme jím projevit také lásku a starost. Na druhou stranu je v naší moci pohledem i potrestat. Určitě jste zažili, jaké to je, když se na vás někdo nazlobeně podívá nebo vám dokonce oční kontakt odepře. Známé věty: "Nechci tě ani vidět" nebo "Zmiz mi z očí" umí ublížit.

2. Tělesný kontakt
Nechme stranou eroticky zabarvený kontakt. Tělesný kontakt můžeme navázat se všemi lidmi, na kterých nám záleží. Ženy nejčastěji projevují svůj zájem a lásku prostřednictvím pohlazení, obejmutí, letmého polibku na tvář nebo držením druhého za ruku. U mužů je nejčastější poplácání po zádech nebo přátelské šťouchnutí. Jsou to drobnosti, které pomáhají naplnit citové potřeby a pro některé to je možná i jediný druh lidského doteku.

3. Soustředěná pozornost
Tato metoda je nejtěžší, protože vyžaduje náš čas. Soustředěná pozornost zahrnuje aktivní naslouchání druhému, přitakání, otázky. Musíme opravdu poslouchat, co má druhý na srdci. Pokud ale tento čas najdete a příště neodbudete partnera, když vám chce večer povědět o svém dnu nebo neukončíte předčasně telefonický hovor s maminkou, odměnou vám bude prohloubení a upevnění vztahu.

V dnešní době máme mnoho povinností a práce, často jsme unavení. Přitom láskyplné navázání očního nebo tělesného kontaktu nevyžaduje slova ani mnoho času. Je to jen na nás.

Mnozí, kdo promilovali třeba celý život, dovedou nás méně poučit o tom, co je láska, než dítě, které ztratilo pejska. (Billy Wilder)

I když se jedná o knihu ze sekce rodičovství, rady z ní se lze snadno zobecnit na mezilidské vztahy. Všechny tři body nám pomohou s příbuznými, partnerem, dětmi a jinými důležitými lidmi v našem životě. Autor je katolík a poslední kapitola je věnovaná tomu, jak vést děti k víře v Boha. Tuto část jsem jen prolítla a zjistila, že není určená pro mě :-)

Pokud máte chuť přečíst si tuto knihu, jedná se o:
autor Dr. Ross Campbell
název knihy je Ako milovať svoje dieťa
Už dlouho jsem nic nečetla ve Slovenštině a byla to příjemná změna.

Jak jste na tom vy? Dokážete být milí k ostatním, i když už máte všeho po krk a jediné co chcete je odpočinout si?

21 komentářů:

  1. Hezky napsáno. Partnerovi nemám problém ukázat lásku, ale uvědomuji si, že třeba rodičům neříkám, že je mám ráda, jen tak, třeba když přijedeme na návštěvu nebo spolu voláme. A přitom by si to zasloužili. Tak na tom zapracuji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně. Asi na to nejsme zvyklí a je dobré na tom pracovat :-)

      Vymazat
  2. Pěkný článek. My Češi jsme národ který příliš neprojevuje své city k druhým a to je právě chyba protože tím že máme zájem o blízkého, dáváme mu to najevo tím se upevňují vztahy, zlepšuje komunikace jak mezi dospělými tak i vztah mezi rodiči a dítětem. Sama tohle vidím u nás doma kdy rodiče mi nikdy moc neprojevovali city ale přes to vím že mě mají rádi, jenom prostě občas chybí takovéto obejmutí nebo pohlazení. Do svého budoucího života alespoň vím že je to důležité.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, že to není náš národní zvyk :-) Neustálým americkým a francouzským objetím se spíše smějeme, ale není to úplně od věci. Zvlášt dětem je dobré ukazovat lásku.

      Vymazat
  3. Nádherný príspevok :) Osobne si myslím, že nie je podstatné kupovať drahé darčeky ale dokazovať svoju lásku maličkosťami :) Napr. trávením času s danou osobou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný článek. I když jsem hodně citlivý člověk, mám problém projevovat city navenek. Všechno to prožívám uvnitř, ale zato velmi intenzivně. S tím citátem musím souhlasit, z vlastní zkušenosti.. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já obvykle city také neprojevuju a myslím si, že ostatní na mě všechno poznají. Jenže vždycky to tak není.

      Vymazat
  5. Moc hezky napsaný a úplně pravdivý!

    OdpovědětVymazat
  6. krásna téma, a ten citát hovorí za všetko :) ale je naozaj ťažké pozorne počúvať, pretože počúvame aby sme odpovedali/reagovali,...ale niekedy by sme mali len srdiečkom počúvať čo druhý rozpráva. Súhlasím, v uponáhlanom svete je vždy dôležité nájsť si čas na prejavy lásky, preto sa tešíme z odkazov, sms. a keď naozaj nie sme spolu celý deň, tak spolu aspoň zaspávame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je důležité najít si čas. Až nám bude 60, nebudeme vzpomínat, co jsme všechno v práci stihli, ale jak jsme byli šťastní a milovaní svým okolím.

      Vymazat
  7. to je určite výborná kniha a niektorým ľudom by to možno naozaj pomohlo a zišlo by sa im to. Je pravda že niekedy tie najdôležitejšie veci si uvedomíme až keď je neskoro a to je chyba, lebo sa nam zdaju všedné

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný článek. Já jsem hrozně vděčná za svoje rodiče, protože u nás doma se vždycky láska dávala hodně najevo - každý den jsme se pořádně objali, sešli se u večere a podobně :) Díky tomu vlastně pořád vyhledávám tělesný kontakt, jsem hodně emotivní člověk a vím, že lásku v životě potřebujeme všichni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, u nás doma se nic takového nekonalo, takže to ani nemám zažité pod kůží. Ale to nevadí, ráda se projevy lásky naučím :-)

      Vymazat
  9. Inspirativní článek, když jsem naštvaná, snažím se být na ostatní milá, aby mi to oplatili, a tím mi zlepšili náladu. :-) Připomněla jsi mi, že bych měla příteli začít více naslouchat a nežvanit pořád jenom o sobě. Mimochodem nedivím se, že jsi tu kapitolu přeskočila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky snažím, ale většinou mi to moc nejde. Tak se aspon snažím si na ostatních nevylít zlost :-)

      Vymazat
  10. Hezký článek :) člověk by neměl být dlouhodobě na nikoho naštvaný, protože jednou se může stát, že ten člověk odejde ze světa, a pak ho to bude mrzet, že neodpustil. Láska je velice důležitá. Měli bychom se více starat o jiné než o sobe, naslouchat všem a pomáhat:) moc pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář. Máš pravdu, čas hraje spíše proti nám, takže to chce ukázat lásku tady a teď

      Vymazat
  11. Krásný článek! Nic víc k tomu není třeba dodávat.

    Piosek

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.