pátek 15. ledna 2016

Muž, který chtěl být šťastný - Laurent Gounelle

Hlavní hrdina knihy je učitel na dovolené na Bali. Navštíví místního léčitele, který mu poví, že u něj nevidí žádnou nemoc. Jediný problém je ten, že muž není šťastný. Začne tedy k léčiteli chodit na sezení kde dostává různé úkoly, které mu mají pomoci poznat sebe sama. Jedním z nich je představit si svět, ve kterém je dostatek všech prostředků jako jsou peníze, vzdělání nebo zdraví. Co bychom v tomto světě dělali? Jak by vypadal náš život? A nejdůležitější otázka je, proč takový život nemáme?



Jsem žena, která chce být šťastná a proto jsem se rozhodla tento úkol vypracovat. Dovolím si trochu povrchnosti a zasním se nad tím, jak bych vypadala v ideálním světě já a jak moje domácnost. Here we go:
Mám pružné štíhlé tělo s pevnými svaly, protože pravidelně cvičím. Věnuju se józe a často chodím na tůry. Mám husté blond vlasy, které na slunci září zlatem. Umím nosit podpatky klidně i celý den. Nelámou se mi nehty, nekazí se mi zuby, mám stále ostříží zrak a překypuji zdravím.
Jsem často dobře naladěná a usmívám se, protože jsem šťastná.

Žiju v prostorném světlém bytě v centru velkoměsta (Praha, Londýn, Paříž...). Byt má dostatečně velký balkon a vlastní garáž. Mám tu svoji pracovnu na psaní, líčení a cvičení. V bytě je super koupelna s vanou a mou vlastní skříňkou na kosmetiku. O pořádek se stará paní na úklid a o děti chůva.

Jen nevím, jak by v tomto ideálním světě vypadala moje pracovní náplň. Nejraději bych se věnovala svým koníčkům (psaní, čtení, šití, jóga) a dostávala za to zaplaceno :-) 

Můj sen se mi zdá docela reálný. Kdyby se mě balijský léčitel zeptal, proč tento sen nežiju a co mi v jeho realizaci nejvíc brání, musela bych odpovědět, že lenost, lenost a hlavně lenost. Vždycky se raději válím doma, než abych šla na procházku. Když na ni ale jdu, jsem za to moc ráda a nechápu, proč se mi nechtělo. Raději kupuju čokoládu než přípravky na ústní hygienu a nechce se mi mít skvěle placenou práci a být v ní 10-12hodin denně. Raději jen 8 hodin za méně peněz. A proto nemáme větší byt. Když článek po sobě čtu, mám pocit, že si ten život pěkně sabotuju. Jste na tom taky tak?
Jenom s těmi vlasy se mohla Matka příroda víc snažit.

Knihu doporučuju všem k přečtení. Je docela tenká, takže nezabere moc času, zato vám dá dost podnětů k přemýšlení. 

Hlavní myšlenka léčitele je: "Jsme tím, co si myslíme. Ze svých myšlenek stavíme svůj svět."

Krásný víkend




10 komentářů:

  1. páni, to si děláš srandu! já zrovna tuhle knížku dostala k Vánocům...ještě jsem ji sice ani neotevřela, ale přečtu si ji stoprocentně! :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je náhoda :-)Budu ráda, když napíšeš, jak se kniha líbila

      Vymazat
  2. Túto knihu som ešte ani nevidela, nie to ešte čítala. V každom prípade vyzerá super

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  3. Mužem, který chtěl být štastný začala má závislost na Gounelleovi, od tý doby jsem přečetla všechny jeho knihy a kromě jedné mi každá dala strašně moc!
    Přeju Ti ať se ti podaří speněžit svoje záliby. :)
    A ano, s leností mám taky velký problém, proto jsem si přála "Prokrastinaci" k Vánocům a naivně doufám, že mě pořádně nakopne..:)
    Netušíš, jak jsi mě timhle článek potěšila..:) Já tu knihu vážně miluju, možná právě ona před pár lety pozměnila moje myšlení..:)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší tvůj komentář. Ted budu tohoto spisovatele prozkoumat blíž. Netušila jsem, že toho napsal víc.

      Vymazat
  4. Právě ji mám rozečtenou a jsem moc spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem ji u tebe na stole v tvém blogspotu :-)

      Vymazat
  5. vyzera teda dobre ta kniha čo si o nej napísala ale ja by som si uplne inak predstavovala svoj život keby to mám popísať podobne ako ty, stači mi šťastný život(rodina),peňazi aby bolo čo vždy jesť hlavne a hlavne zdravie k tomu keby bolo no bohužiaľ ...tak sa to hovorí že "zdravý človek ma veľa želaní no chorí iba jedno,, Musím povedať že nebavil by ma život ako majú Geisenovci že každu jednu drahu dovolenku berú ako normálnu vec a nevedia sa z ničoho už tešiť, ako mi normálny ludia čo na dovolenku dreme aby sme tam mohli ísť a tešíme sa na ňu aj pol roka, a o deti alebo dom aby sa mi starala pestunka alebo služka no nie ďakujem :-D pekný článok,ale samozrejme za svojim si treba ísť to áno ja sa chystám dať výpoveď v práci ale až potom keď budem mať všetko za sebou:) Držím palce ;)

    OdpovědětVymazat
  6. túto knihu mám na zozname :) ja mám takú svoju teóriu že nič na svete nieje úplne dokonalé, možno keby žiješ práve tak ako si opísala, možno by ti zase chýbalo niečo iné, jasné nemôžeme to vedieť, kým to skutočne nemáme/nezažijeme :) ... a myslíš že keby pracuješ denne 12 hodín a dovolíš si väčší byt, bola by si šťastnejšia? :) bol by čas potom okupovať ten zvyšný priestor? :)) na druhej strane je pravda že keď človek po niečom túži, že si má ísť za tým, makať, a splniť si sen :) keď ide o materiálne veci, občas si hovorím... "keby prachy z neba padali" :D
    táto kniha ponúka tuším veľa otázok pre svoj rozvoj, teším sa :) a držím palce vo všetkom po čom túžiš :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.