pátek 29. ledna 2016

Královnin gambit aneb exkurze na dvůr Jindřicha VIII.

Elizabeth Fremantleová – Královnin gambit
Období vlády Tudorovců v Anglii je moje nejoblíbenější část světových dějin, takže když jsem si vybrala knihu o životě Kateřiny Parrové, její příběh jsem už znala. Byla jsem však zvědavá na nový úhel pohledu na život poslední manželky anglického krále Jindřicha VIII.




Kateřina vůbec neměla jednoduchý úděl. Jako dvojnásobná vdova se zamiluje do Thomase Seymoura, ale této lásce zabrání samotný král. Rozhodne se učitnit z Kateřiny svou ženu a Thomase pošle pryč ze země jako vyslance. Oba se musí královu přání podřídit, protože opak by znamenal vlastizradu a jasnou smrt.

Kateřina nemá jednoduchou životní roli, ale zvládne ji díky své inteligenci a znalosti dvorských intrik. Na jedné straně má náladového manžela, který neváhá své ženy nechat popravit, na druhé straně je náboženská reforma. Kateřina se přiklání k nové anglikánské církvi, ale král není ještě zcela rozhodnutý a tak zůstávají u dvora i katoličtí duchovní. Právě biskupovi je nová královna trnem v oku a snaží se ji nařknout z kacířství. Celá tato situace je zasazena do boje o moc, který u dvora nikdy nekončí. Kateřina Parrová dokáže vyhrát hru o svůj vlastní život. Myslím, že její schopnosti dokazuje fakt, že jako jediná z šesti manželek Jindřicha VIII přežila.

Příběh je velmi poutavě napsaný. Přesto, že jsem věděla jak dopadne, v některých okamžicích jsem nedokázala od knihy odejít. Autorka zachovala jména i osudy významných historických postav, těm méně významným jako je dvorní lékař však přisoudila nové vlastnosti. Co se týče služebnictva, jsou zde zcela smyšlené postavy a to je právě to, co vrhá na celý příběh nový úhel pohledu. Vypravování Dot, nevzdělané osobní služebné královny má své kouzlo a šťávu.

Co mě naopak v knize rušilo bylo neobvyklé střídání třetí a první osoby. Z popisu se dostaneme do vyprávění v první osobě neobvyklým způsobem. Dovoluji si malou ukázku: "Dot to nevadilo. Jsem na to zvyklá a vím, kde je moje místo. Ale taky dobře vím, že jsou lidé, kteří obrazně řečeno strčí nohu mezi dveře královského dvora a pak už jen soupají výš a výš."

Líbilo se mi, že se v knize dozvídáme o životě šlechty i služebnictva. Popisy hradů, oblečení, jídel a způsobu života přijemně a rozhodně ne nudně dotváří celkovou atmosféru příběhu.

Do nedávna jsem nevěděla, co slovo gambit znamená. Pokud jste na tom stejně jako já vězte, že gambit je druh strategie při šachové hře.

Děkuji palmknihám za poskytnutí knihy k recenzi.

Krásný víkend

9 komentářů:

  1. Tyto knížky úplně nejsou mým šálkem čaje, ale když jsou zdokumentované, tak se na ně dívám moc ráda, to mě baví :). A střídání první a třetí osoby je šílený, to mě vždy úplně přivádí k šílenství.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak film mám toto téma taky ráda, ale musí být hodně věrohodně dobově zpracovaný

      Vymazat
  2. thanks for visiting my blog followed you would love it if you could follow back

    OdpovědětVymazat
  3. Som rada, že ťa knižka zaujala :)

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  4. znie to veľmi zaujímavo, dík za tip :)
    tieto recenzie mám rada, ľahšie sa mi potom vyberajú knihy v knižnici :)

    OdpovědětVymazat

  5. I like your blog, its really dope.
    Do you want to follow each other?
    If you want, than follow me, and let me know in comments, so I can follow you back with pleasure.
    We can follow each other on Instagram @andjela.dujovic, let me know in the comments so I can follow you back.

    www.bekleveer.com
    xoxo

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.