pondělí 25. ledna 2016

Jak jsem si hrála na princeznu

Dnešní článek je moje vzpomínka na léto, kdy jsme navštívili zámek v Miloticích. Mají tady možnost půjčit si princeznovské šaty a procházet se v nich po nádvoří a zámeckém parku. 

V půjčovně je moc milá paní, která vám pomůže s výběrem, obleče vás (protože tento typ šatů si neoblečete samy ani kdybyste se rozkrájely) a vybere vhodné doplňky.



V princeznovských šatech jsem se cítila jako doma. Jako kdybych je na sobě ani neměla poprvé. Zároveň jsou tyto šaty novou zkušeností. Zjistíte, že v nich nemůžete jen tak někam jít způsobem, kterým jste zvyklé. Šaty vyžadují, aby nositelka zpomalila chůzi a přizpůsobila se jim. Výsledek je, že chodíte pomalu a ladně a vypadá to krásně žensky. Pokud začnete pospíchat, zapletete se do sukní a elegance je pryč.

Další zajímavý poznatek byl, když jsem si uvědomila jak jsou šaty prostorné. Je v nich spousta místa třeba na velký zadek nebo bříško. Pokud by tehdy dámy nenosily šněrovačku, mohly pod šaty bez problémů schovat větší bříško. Ať už narostlo z přemíry sladkostí nebo v očekávání miminka. Ve středověku neznali těhotenské šaty a ani je nepotřebovali, protože šaty byly svým způsobemm i pro těhotné.

Poslední věc, která se mi na šatech moc líbila byla svoboda, jež vám šaty dopřejí. Díky tomu jak jsou objemné v nich schováte celou postavu i s jejími nedokonalostmi. Současné oblečení často zvýrazní každý faldík, ale v princeznovských šatech nic takového nevidíte. Žádné trápení s postavou a dietou. Připadala jsem si nádherně.




Když mě komorná oblékala, říkala, že svoje šaty najdu na jednom z obrazů při prohlídce zámku. Opravdu jsem je našla a nebyl to žádný problém, i když byly v jiné barvě. Líbí se mi, že hraběnka, která je v nich vyobrazená měla stejně vřelý vztah ke knihám jako já. Nejenže uměla číst, dokonce s manželem založili knihovnu. Náhoda?

Půlhodinka v historickém kostýmu byla jako příjemná a vzrušující exkurze do něčího života v úplně jiné době.

http://www.zamekmilotice.cz/


18 komentářů:

  1. Opravdová princezna, moc Ti to sluší:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Místo i pro velký zadek mě pobavilo :D Opravdu Ti to takhle moc sluší, zajímavá zkušenost

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadáš krásně, ty fotky jsou pohádkový. :) Skvělá zkušnost.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Náááádherná, veľmi ti to sekne :)

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  5. V Miloticích na zámku jsem byla na nějakých slavnostech koncem září minulého roku a bylo to tam moc pěkné :)
    SimonetaBlog

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je velmi zajímavý nápad. Ani by mě nenapadlo ze něco podobného existuje.

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to musel být vskutku zážitek! Kdo tohle může říct :O ony ty šaty nepohodlně jenom vypadají, ale věřím, že jsou spíš velkou výhodou pro svoji nositelku ^-^ Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že největší nepohodlí bývala ta šněrovačka.

      Vymazat
  8. Jé, tam jsem byla. Mimochodem, chtěla bych stejný účes jako máš ty :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. TEd v zimě mám vlasy odrostlé a těším se, že až se oteplí, zase odhalím krk

      Vymazat
  9. Jůů, to je krása! To by bylo něco pro mě. Rozhodně si to musím přidat na seznam míst, která chci navštívit a přeměnit se tak také v princeznu, to by byla paráda :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.