pondělí 14. září 2015

Moje motivační knihy

Krásný den,
dnešní článek bude sice o knihách, ale jinak než obvykle. Povím vám totiž o autorech (ne že by byli jen tři), kteří mě v mém životě nejvíce oslovili a ovlivnili. Vezmu to chronologicky podle toho, kdy jsem se s nimi setkala.


Paulo Coelho
Brazilský spisovatel, kterého asi netřeba představovat. Píše krásné příběhy, ve kterých nacházím sebe sama. Všechny jeho knihiy kromě poslední Nevěry jsem přečetla jedním dechem. Kniha Nevěra už je pro mě vyšší dívčí, moc jsem ji nepochopila a nenašla jsem v ní krásu příběhu a vlastně nic  toho, co obdivuju na ostatních knihách.
Pokud jste ještě Coelha nečetli, doporučuju začít od začátku, tedy Alchymista, Valkýry, Mágův deník. Možná si říkáte: "Pročpak žádná z těch knih není na obrázku?" Je to proto, že stále někde putují a šíří osvětu :-)

Sama jsem se ke Coelhovi dostala "náhodou". Balila jsem se na dovolenou k moři a v přítelově knihovničce vidím Alchymistu. Sice jsem neměla v plánu u moře číst, ale pak jsem si řekla, že přece jen, kdybych se nudila.... taková tenká knížka.... Přibalila jsem ji. Na dovolené jsem se rozhodně nenudila, ale jednoho dne jsem šlápla na ježka a musela jsem zbytek dne ležet. Sáhla jsem tedy s nulovým očekáváním po Alchymistovi. Propadla jsem mu na prvních stránkách. A od té doby jsem ho četla asi 20x.

Na ukázku pár citátů knih Paula Coelha:
„Co záleží na strachu z odmítnutí, na odkládání nějakého činu na jindy, když nejdůležitější ze všeho je žít naplno a s radostí? Teď jsem zavřený v rakvi a je příliš pozdě vrátit se zpátky a prokazovat odvahu, kterou jsem neměl.“

„Nejtemnější chvíle nastává vždy před úsvitem.“

„Život je někdy velmi skoupý, uplynou dny, týdny, měsíce a roky, aniž člověk zažije něco nového. Ale pak se otevřou dveře a dovnitř se vřítí lavina. V jednu chvíli nemáte nic, a najednou máte víc, než dokážete přijmout.“

„Tam, kde je tvůj poklad, bude i tvé srdce.“

"Kiss slowly, laugh insanely, live truly, and forgive quickly."


Zdeňka Jordánová
Moje nejoblíbenější česká autorka duchovní/motivační/ezoterické/jakchcete literatury. Píše útlé knížky, vždy zaměřené na jedno téma například řízení auta, výchova dětí, peníze, životní cíl atd.

Její knihy bych označila jako mind opening, tedy otevírající mysl (i oči). Stejně jako u Coelha i u Zdeňky Jordánové mám jednu neoblíbenou knížku a tou je Cesta staletími. Ostatní vřele doporučuji, vybírejte podle tématu, které je vašemu srdci nejbližší a určitě se dozvíte něco nového.

Úryvek z přebalu knihy Láska:
Všichni stále na "něco" čekáme, myslíme si, že jednoho dne to "něco" přijde, že se "něco" stane. Od určitého věku ale zjistíme, že čekáme marně a pozorujeme ambice těch mladších s blahosklonným nadhledem a vedeme řeči... Přestaneme se "hnát" - a dokážeme si užívat čas, který nám ještě zbývá. Vypadá to, že jsme "pochopili"...
Pochopili, ale co? To, že vlastně o nic nejde, že všichni stejně umřou a jejich ideály zůstanou nenaplněné a únava je donutí zastavit se a začít se radovat z toho, že ráno znovu vyšlo slunce, že zpívají ptáci a kvetou kytky. Vždyť o co vlastně jde? Není přeci kam se hnát. Vypadá to moudře... (...)
Jsme všichni nemocní! Už vás slyším, vím, že se vám to nelíbí - nebojte se, všechno vysvětlím. Všichni jsme nemocní nedostatkem lásky! Lásky? Ano, lásky! Všechno naše snažení směřuje jen k jedinému, získat lásku!

Úryvek z knihy Láska
Naučte se být vděční sami sobě za každou splněnou práci. Konejte, neboť pokud nic neuděláte, nic se nezmění.

Prostřednictvím odkazů v knihách Zdeňky Jordánové jsem narazila na úžasnou americkou ženu jménem



Louise L. Hay
Pokud k předchozím dvě autorům vzhlížím, Louise Hay mám hodně ráda, ale některé její názory a rady už mi přijdou spíše pro jinou (americkou) kulturu. Pokud si některou její knihu vyberete, připravte se na to, že je psaná stylem, jenž často omílá tutéž myšlenku z různých úhlů pohledu. Takže to chce trochu trpělivosti, která se ale vyplatí.

Krédem Louise Hay je naučit se milovat sebe sama se vším všudy a bezpodmínečně. Nejvíc se mi od ní líbí kniha Miluj svůj život, pokud si ji přečtete, v ostatních se už nedozvíte skoro nic nového. 

Moje nejzajímavější zkušenost s knihami Louise Hay je tato: dlouhá léta jsem střídavě přestávala a zase začínala kouřit, nikdy se mi nepodařilo s tím doopravdy přestat. I když jsem měla roční pauzu, bylo to pro mě odříkání a těšila jsem se, až si zase někdy dám. Po přečtení jediného odstavce o kouření jsem s tím sekla. Navždy. Zkrátka mě přešla chuť a už bych si nedala cigaretu, ani kdyby mi za to platili.

Louise Hay stejně jako já věří v sílu myšlenky. Když si něco myslíme a věříme tomu, časem se to stane pravdou. Například pokud si budu pořád opakovat, že mám zkrátka v životě smůlu a nikdy se mi nepodaří najít zajímavou práci, je dost možné, že nikdy zajímavou práci nenajdu. L. Hay proto doporučuje pozitivní myšlenky tohoto typu:

Jsem moudrá a krásná.
Vidím ve svém nitru obdivuhodnou bytost.
Jsem ráda, že jsem taková, jaká jsem.
chci se mít ráda a líbit se sobě.
Jsem svá.
Rozhoduji o svém životě.
Mám volnost stát se tím, čím mohu být.
Můj život je naplněný láskou.
Zasloužím si lásku a respekt.
Miluji a jsem milována.




Kdo nebo co motivuje vás?





27 komentářů:

  1. Paola miluju :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední kniha Miluj svůj život mě dost zaujala teda :) -L

    OdpovědětVymazat
  3. Paula Coelha moc ráda čtu, v jeho knihách jsou hodně zajímavé myšlenky:)
    Simushka in Bubblegum

    OdpovědětVymazat
  4. Motivačné knihy mám veľmi rada, ale ku Coelhovi som sa ešte nestretla, hoc ho moja sestra úplne žerie. Môj obľúbený spisovateľ je Joe Vitale a určite ti ho odporúčam. Tá sila ženy je už dlhšie v mojom wishliste no nejak som sa k nej zatiaľ nedostala.

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. To je krásný článek. Alchymistu jsem četla už dávno a byl úžasný. K jiným knihám od Coelha jsem se ještě bohužel nedostala, ale mám je v plánu. A na ty dvě další autorky se také podívám. Motivační knihy jsou někdy v životě potřeba. :) Na mě zatím měla největší vliv kniha The Secret od Rhondy Byrne. Zpočátku mi přišla jako nějaká sektářská bláznivá věc, ale vždy, když si přečtu jen pár řádů, obrovsky mě povzbudí. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě mám půjčenou už druhou knihu od Lorny Byrne. Píše o andělích a je to takové optimistické čtení. Dík

      Vymazat
  6. Ten kluk si prostě nedá pokoj :D nikde ani nikdy :D

    OdpovědětVymazat
  7. Paula znám i čtu, Miluj svůj život jsem také přečetla, ale musím říci, že pro mě to zase nejsou jedny z těch top motivačních knížek, jsou super, ale četla jsem i o dost lepší, ale chápu, že každý preferuje něco jiného a má ráda věci jinak. Jak říkám, jsou fajn, ale nikdy mi to nedalo úplně takové to maximum, jako třeba jiné knížky. Za sebe rozhodně doporučuji stránku firstclass.cz. Články Petra C. jsou úžasné a teď vydal i knížku 250 zákonů lásky, ktrá jde pouze koupit na stránkách a je fat úžasná, mohu jen doporučit :) a také ještě muž, který chtěl být šťastný a muži jsou z marsu a ženy z venuše :)))

    OdpovědětVymazat
  8. Paula jsem začala číst a naprosto jsem tomu propadla:-) Moc díky i za ostatní motivační tipy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že Paulo je hodně oblíbený. Není se čemu divit

      Vymazat
  9. Krásné knihy! O Paulo Coelho už jsem toho hodně slyšela, budu si také muset něco přečíst :) The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  10. Výborný článek! Já mám tyhle motivační články a tipy moc ráda, nehledě na to, že se dozvím spoustu nového. Děkuji
    http://chicadriana.blogspot.co.at/

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, děkuji za další tipy na knížky! Alchymistu jsem právě dočetl, ale spousta myšlenek mi v té rychlosti unikla. Už chápu to přečtení 20x :-D... Jinak co bych doporučil já - jednoznačně Čtyři dohody, což je moje současná "bible" v životě, a pak Pátá dohoda (vše od Don Miguel Ruize), která je snad ještě lepší. O čtyřech dohodách jsem se také dozvěděl náhodou (jak jinak) a zaujalo mě, že má moc změnit neuvěřitelně život k lepšímu, což s odstupem opravdu potvrzuji! :-)
    Krásný večer všem a zejména autorce!!! :-) Rosťa K.

    OdpovědětVymazat
  12. Přiznám se, že jsem žádnou z těhle knih nečetla, ale zaujímá mě tenhle "žánr" :))
    Já nedám dopusit na Gounelle, zabívá se rozvojem osobnosti a já od něj přečetla všechny knihy, které u nás vyšly a naprosto doporučuju. :))

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.