pátek 25. září 2015

Girl online od Zoe Sugg

Právě jsem dočetla slavnou Girl online a jsem příjemně překvapená a okouzlená. Zoellu sleduju už pár let na youtube, takže od knihy jsem čekala něco o blogování a natáčení videí, o kosmetice a cestě k úspěchu. Kniha ovšem všechna má očekávání předčila natolik, že je nechala desítky kilometrů za sebou.  Nejlepší na tom je, že mě uchvátila, přestože se neztotožňuju hlavní hrdinkou (nejsem už teenager) a přestože v ní vlastně nenajdete nic nového. Zkrátka milostný příběh s dramatickou zápletkou a šťastným koncem. Jenže postavy, konkrétní zápletka, styl a vůbec všechno je tak úžasně zvoleno, že kniha opravdu stojí za koupení a přečtení.


Kniha mě hodně oslovila tím, že mě přenesla do doby, kdy jsem žila u rodičů. Tehdy jsem mívala pocit, že je život nesnesitelně těžký. Zpětně si říkám, že jsem žila v jistotě a pohodě. Řešila jsem "jen" svůj vzhled, školu, kamarádky, randění a že nechci žít na vesnici. Vždycky jsem měla oporu ve své mamince, která mi pomáhala a občas jsem na ni své břímě doslova hodila. Vlastně přesně takhle se chovají rodiče hlavní hrdinky Pen. 
 A jaký je život teď?  Řeším chod domácnosti, jak zařídíme který pokoj (a kdy na to našetříme), dovolené, dostatek benzínu v autě, smysl života a lidského bytí, ideální práci, svoji postavu a vzhled. S přítelem máme rovnovcenný vztah, takže ani jeden z nás tomu druhému nedělá rodiče a já už nemám na koho hodit svoje problémy (popravdě bych se styděla mamku obtěžovat). Stejně jako dřív mívám pocit, že je život nesnesitelně těžký. Že by to bylo o přístupu? Nebo nám život vždycky naloží tolik, kolik zvládneme unést? (Z té vesnice jsem vypadla hned po maturitě :-))

Ale abych nepsala jen o sobě. Z Girl online, tohoto krásného romantického příběhu jsem si odnesla dvě důležité věci:
  1. Když se Pen připravuje na svoje první rande s Olliem a neví co na sebe, nakonec se sama sebe zeptá: "Co by sis oblékla, kdyby to záleželo jen na tobě?" A najednou ví, co obléct. Říkám si, proč se tak často oblékáme podle toho, co od nás někdo jiný očekává? Proč ne jen a jen podle sebe?
  2. Nikdy, naprosto za žádných okolností, nenoste pestrobarevné kalhotky s obrázky jednorožců! 
 
 Užívejte podzimu a krásný prodloužený víkend.



19 komentářů:

  1. knihu jsem nečetla, no vypadá dobře asi ji zařadím do mého "books wishlistu" :D :)
    Simeona Blogg

    OdpovědětVymazat
  2. Nechtěla jsem knihu číst právě protože už nejsem teenager a snažím se distancovat od klasických milostných příběhů. Ale jak tak čtu tvou krásnou recenzi, ještě to zvážím. :)
    Myslím si, že člověk v každém věku přehnaně vnímá svoje problémy a za pár let se ohlédne a nechápe, proč mu něco takového dělalo starosti. Ráda bych se naučila brát to s nadhledem už teď.
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsme na tom stejně :-) naučit se brát věci s nadhledem není jen tak

      Vymazat
  3. Knihu so ešte nečítal a, no páči sa mi, ako si ju pekne podpísala a prirovnala i k sebe.

    Www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tvoje recenze je asi nejlepší, kterou jsem na tuhle knížku četla. Mně teda moc neláká a trochu mě zklamalo, když jsem se dozvěděla, že Zoella jí nenapsala celou sama, ale věřím, že je fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potvrdila jsi moje podezření ohledně autorství. Říkala jsem si, že aby takhle někdo napsal knihu ve 24 letech, musí být génius nebo mít pomocníka

      Vymazat
  5. Všichni to teď čtou, asi si to taky budu muset přečíst :)
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám tuhle knížku moc ráda a celkem hodně jsem si z ní odnesla :)

    September Favourites

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavá knížka.. asi se po ní mrknu :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/09/prvni-podzimni-liceni.html

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu mám doma už asi dva měsíce, jsem skoro v půlce, ale pak nám do toho vlezla rekonstrukce a kniha se dostala dospod krabice a já se k tomu nemůžu jen tak dostat. Ségra mě otravuje s tím, abych jí tu knížku alespoň půjčila, když jí sama nečtu, ale to by mi pak zas přetrhla niť... každopádně se těším na to, až jí dočtu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to znám, při rekonstrukci jsem nečetla celé měsíce. Ale aspon se máš na co těšit

      Vymazat
  9. Zoella je moje úplně nejoblíbenější youtuberka a když jsem si knihu koupila a přečetla, tak se mi také opravdu moc líbila!:) ...Mimochodem moc hezká recenze! Lépe bych to nevystihla:)

    http://styleinphotos.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu jsem teprve začala číst, a už jsem se do ní zamilovala :)
    www.anettls.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.