čtvrtek 13. srpna 2015

Jak být šik každý den

Kniha se mi zalíbila, jen co jsem ji uviděla na blogu skvělé Vivi. Když jsem později měla možnost vybrat si k recenzi to, po čem moje srdce touží, vůbec jsem neváhala. A dobře jsem udělala. Mohla bych napsat velmi krátkou recenzi tohoto typu: Knihu si určitě kupte, je skvělá.


Já vám toho ale o ní povím víc. Třeba to, že jsem si snad nikdy v knize nezvýraznila tolik míst jako v této. Že je velmi inspirativní, je v souladu s mými názory a tím, kam v životě směřuju. Je založená filozofii příjemně prožívat každičký den našich životů. Radovat se z maličkostí a najít si i v nudných rutinních věcech něco zábavného.

Američanka Jennifer přijede na studijní pobyt do Paříže. Místní kultura a životní styl ji hodně překvapují a postupně jim přichází na chuť. Docela mě udivilo, jak moc je odlišná americká kultura od evropské nebo francouzské. Pro našince to zase takový šok není. Jenže Jennifer se diví například tomu, že lidé chodí pěšky a nejezdí všude autem. Že nakupují i v malých obchůdcích a ne jen v supermarketech. Že jedí u stolu a ne jen u televize. Že ne každá budova má výtah. Mnohé z těchto situací jsou pro mně úsměvné.

Jennifer se nakonec do francouzské kultury zamiluje a po návratu domů ji aplikuje do svého života. V knize nám dává návod, jak zlepšit svůj život a být chic.

Jídlo – Jennifer nás vyzývá k tomu, abychom si jídlo užívali, nejedli bezmyšlenkovitě a ve spěchu. Abychom si pečlivě vybírali co jíme, jedli v příjemném prostředí a měli z jídla krásný rituál. Zároveň nás nabádá zařadit do každodenní rutiny pohyb.

Oblečení – Jennifer má při příjezdu do Paříže hromady oblečení a většinu z toho ani nenosí. Naproti tomu členové její hostitelské rodiny mají každý malou skříň s deseti kusy oblečení pro každé roční období. Autorka nás vybízí k témuž minimalistickému přístupu. Kupovat méně oblečení, zato kvalitní, vzájemně kombinovatelné a takové, které opravdu budeme rádi nosit.

Tento praktický a účelný přístup aplikuje i ve vybavení bytu, líčení a péči o pleť i o sebe samou. U líčení jsem se zvlášť pobavila :-) V knize zaznívají krásné myšlenky o sebevědomí a o tom, že se máme krásně oblékat právě z úcty k sobě samým. Tedy i když jsme doma sami nebo když jdeme vynést odpadky. Pro prožití co nejkvalitnějšího života máme kupovat jen ty nejlepší věci, které si můžeme dovolit. A hlavně být spokojení s tím, co máme, užívat si drobných radostí a dělat věci na počest sami sobě.

Kniha mě oslovila natolik, že chci její rady využít a aplikovat do života.  Mám toho hodně co zlepšovat a nepůjde to rychle a najednou. Průběžně budu na sobě pracovat a když se něco zadaří, napíšu o tom článek. Jestli si zlepším bydlení podle Madame chic, bude konečně co ukazovat :-)

14 komentářů:

  1. Super recenze, knížka mě hodně zaujala, chci si ji přečíst! :)

    Life By Peggie

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuto knihu jsem již také koukala a brousím si na ni zuby. Uvidím, zda se někdy dostanu k tomu, abych si ji zakoupila a přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila jsem ji jako eknihu. Myslím, že papírová verze bude docela velká

      Vymazat
  3. Parádní recenze :)) Docela bych si ji taky přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za recenzi. Tato kniha už mě před nějakou dobou oslovila a stále je v seznamu knih, které si chci přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze. Po knize se podívám.

    OdpovědětVymazat
  6. super článok! knižka vyzerá naozaj dobre a ja by som sa mala riadiť asi tým, že kupovať len kvalitné kúsky a mať ich len niekoľko ako milión a veľa z tých v mojej skrini sa naozaj zle kombinuje, ale keď ja mám rada všetky možné farby, vzory a trendy :D

    OdpovědětVymazat
  7. Knihy o francouzskách miluju a tahle je taky super :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ta recenze je moc povedená! Mám v plánu si ji určitě taky přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  9. Tuhle knížku bych si hrozně ráda přečetla, tak snad se někdy zadaří.

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzerá fakt perfektne :)

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. Čítala som Lekcie Madam Chic a ešte ma čaká Doma s Madam Chic, Lekcie boli úžasné, perfektná kniha, ktorá sa čítala tak skvelo, že som ju prečítala raz dva, proste paráda.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.