čtvrtek 18. června 2015

O Chorvatsku

Ahoj krásky, hlásím se z dovolené. Konečně jsem se dokázala připojit na internet. Na ostrově připojení není úplná samozřejmost :-)



Jelikož jsem v Chorvatsku poprvé, ráda bych se s vámi krátce podělila o svoje dojmy a taky nějaké pojmy. Ty z vás, které jsou stejně jako já téměř nedotčené mořem, se určitě něco dozvíte.
 
  • Nefunguje tu alkohol. Každý den si dáme víno nebo pivo a každý den se divíme, že nic. Prostě se to tu nějak rychle metabolizuje nebo co.
  • Nefunguje tu káva. Kávu často nepiju, takže když už si ji dám, rychle mě nakopne. Tady ale ne. Opět nechápu
  • Jsem zvědavá, jestli tady nefungují ani sladkosti. Dozvím se to, až se doma zvážím.
  • Rychle se tu olupuje lak na nehty. To chápu, přičítám to moři.
  • I když tu jsou teploty kolem 35 stupňů, nepotím se. Moc to nechápu, vysvětluju si to přítomností moře. Vůbec nepotřebuju antiperspirant. Chtěla bych to takhle i doma. Prooosííím.
  • Všude, ale opravdu všude je velejemný písek. Chorvatky asi neutratí ani kunu za peeling, protože je písek obrušuje pořád a na celém těle. Trochu písku mám i v klávesnici a bála jsem se použít řasenku, aby se mi zrníčka nedostala i do ní.
  • Slunce je hodně vysoko na nebi, dělá strašně krátké stíny. Vím, že to asi všichni víte, ale já zase tak často k moři nejezdím :-)
  • Na každém rohu tu potkáte ještěrku


A teď pár pojmů z chorvatštiny:
otrok znamená dítě. Běžně tady vidíme na autě samolepku Otrok v autě
fukat - šukat (dozvíte se to snadno, když se nezávazně bavíte o počasí a řeknete, že vítr fouká, chorvati se začnou potutelně usmívat)
dobr dan - dobrý den. Zní mi to jako dobrman
obraz - obličej
piči - pití
kruh - chleba. A to ani není kruhového tvaru. Je to jako naše veka
rok - hodina. Do Chorvatska tedy jedete 9 roků :-)

Mějte se krásně a snad se zase připojím.

7 komentářů:

  1. Wiki, upřímně tvůj komentář mě fakt neskutečně pobavil, že se chytám ještě teď za břicho, to je jasný adept na nejlepší komentář roku :D :D :D. To musela být pohodička v jiném světě, kde nic nefunguje, co? Jen teď ten šok, zpět do zimy je asi dost děsivý, že? A vy jste tam měli na tom ostrově písčitou pláž? Protože jestli ano, tak to byla paráda, protože já nemám vůbec ráda na Chorvatsku kamenné pláže :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :-) Jsem pořád ještě v Chorvatsku, jen jsem se konečně připojila na internet. Do naší zimy se vracím o víkendu. Ani se moc netěším. V Chorvatsku jsou snad všude oblázkové pláže, kromě ostrovů. Na válení na pláži je písek super, nepotřebujeme žabky.

      Vymazat
  2. "Jsem zvědavá, jestli tu nefungují ani sladkosti" mě zabilo :D Ten alkohol je v teple docela zákeřná věc, my v Itálii pily tequilu frekvencí půl láhve za večer a prvně nic, nic, nic, a potom cesty na pláž ve dvě ráno spojené se šílenými výbuchy smíchu :) A IT. je taky země ještěrek :D

    Zrzavá katastrofa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se právě neobjevily žádné známky opilosti (kulantně řečeno :-)) Možná to chtělo tequillu a ne nudné víno

      Vymazat
  3. Taky přeji příjemnou dovolenou plnou sluníčka! :-)

    Zvu vás všechny na giveaway, ve které můžete vyhrát dvě sady výrobků na vlasy značky Aussie a pustit tak letní sluníčko do svých vlásků :-).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše krásné komentáře.